Haber / Alper Yetgün

Birincisi 16 Kasım Cumartesi akşamı Mersin Hilton Otel’de "Şarap Tadımında Lezzet Notaları" adıyla yapılacak etkinliklerde WSET 3 sertifikalı ve WSET Diploma adayı olan Fatih Sağnak’ın rehberliğinde, tadım becerilerinizi geliştirmek için keyifli ve öğretici bir yolculuğa çıkmaya hazır olun. Bu özel yemekli tadım etkinlikleri, katılımcılara 8 farklı şarabı hafiften yoğun yapılanmışa doğru, sistematik bir sırayla tadım yaparak şarapları daha derinlemesine tanıma fırsatı sunuyor.
Etkinlikler sırasında şarabın tarihçesi ve şarapçılığın gelişimi konularına değiniliyor, diğer yandan da şarabın içeriği, yapım teknikleri ve çeşitleri üzerine kapsamlı bilgiler paylaşılıyor. Ayrıca şarap seçiminden saklama ve servis yöntemlerine kadar her aşama ele alınıyor.
Tadım becerilerinin geliştirilmesi için “Şarap Tadımına Sistematik Yaklaşım” çerçevesinde şarapların görünüm, burun ve damak özellikleri değerlendirilirken her yudumda farklı aromalar ve lezzet notaları keşfetmeniz, şarap-yemek uyumunun inceliklerini öğrenmeniz mümkün.
Tadım sıralamasında, hafif bir beyaz şaraptan meşelenmiş beyazlara, ardından rozelere ve düşük tanenli kırmızılardan kompleks ve yıllanmış kırmızılara kadar geniş bir spektrumda şaraplar deneyimleniyor ve sonunda tatlı bir şarap ile bu lezzet yolculuğu tamamlanıyor.
Sason Wine Academy eğitmeni Fatih Sağnak, WSET 4'üncü seviye Şarap Diploma eğitim sürecinde olan bir şarap eğitmeni olduğunu, Sason Wine Academy olarak yüz yüze ve online şarap eğitimleri, tadım etkinlikleri, yemek eşleşmeleri ve çeşitli sunumlar yaptıklarını söyledi.
Fatih Sağnak şarap uzmanlığı hikayesini şöyle ifade etti:
“Mersin Dağcılık Spor Kulübünün Başkanıyım. Multidisipliner yapım sebebiyle dağcılığın yanı sıra daha birçok hobim var. Bir diğer baskın hobim de ‘şarap’. Ben Mersin'de yaşayıp şarap sektöründen ve etkinliklerden uzakta olmama rağmen bunlara ulaşmak için çabalar gösteren bir şarap tutkunuyum. Bu tutkum beni WSET (Wine & Spirit Education Trust) isimli Londra merkezli dünyanın en prestijli eğitim vakfından diploma eğitimi almaya kadar götürdü. Şu anda Türkiye’de sayılı kişide bulunan 3’üncü seviye WSET şarap sertifikasına sahibim. Mayıs gibi Avusturya ve Kuzey İtalya'da olacak WSET Diploma eğitim sürecine başlayacağım.
2 yıl süresince 6+1 ayrı bölümden oluşacak bu diploma eğitimi için her seferinde 10’ar gün eğitim ve sınav olacağız. Ara dönemlerde serbest çalışma ödevleri oluyor. En sonda ise 4-5 bin kelimelik bir tezin savunmasını yapıyoruz.  Bir yılı aşkın süredir Mersin Haber Merkezi’nin yazarı olarak her hafta şarap hakkında köşe yazılarım yayımlanmakta. Çeşitli şarap gruplarının üyelerine zoom toplantısı ile sunumlar yapmaktayım.”
Aynı zamanda WSET 2’nci seviye distile içecekler eğitimine de devam eden Fatih Sağnak, Türkiye’nin farklı şehirlerinde ağırlıklı şarap olmak üzere alkollü içecekler ve yemek eşleşmeleri etkinlikleri düzenlerken bir Mersinli olarak Çukurova bölgesine odaklanacağını belirtti.
Şarabın anavatanının Hititlerden günümüze Anadolu ve çevresi olduğunu belirten Fatih Sağnak, etkinliklerinde zaman zaman “Hitit Krallarından Günümüze Otantik Tadım Ritüelleri” adını da kullandıklarını kaydetti. Etkinliğin benzerlerinden farklılığını ise şöyle açıkladı:

Başkan Boltaç’tan dolandırıcılık uyarısı Başkan Boltaç’tan dolandırıcılık uyarısı

“Bu etkinliklerimiz bir otelin veya benzer bir işletmenin Workshop odasında U düzeni veya buna benzer düzenlerde olup, bir projeksiyon cihazından perdeye yansıyan slayt gösterimi sunarak yapmaktayız. Sadece bir firmanın şaraplarını sunmuyoruz. Genelde 8 farklı çeşit ve karakterdeki şarapları hafiften yapılanmışa doğru sıralamayla katılımcıların interaktif katılımıyla benim koçluğumda tadım becerilerini geliştirecek bir çalışma yapıyoruz. Toplantımızda önce şarabın tarihçesi, Türkiye’de ve dünyada şarapçılık ile başlayıp şarabın içerikleri, şarap yapım teknikleri, farklı şarap çeşitleri, şarabın seçimi, saklanması ve servis edilmesi gibi konuları işleyip şarap tadımına sistematik yaklaşım konusuna geçerek her birlikte görünüm, burun ve damak aşamalarıyla tadım değerlendirmesine geçiyoruz. Bu esnada şaraptaki aroma ve tatları, şarap yemek uyumunu, yemek ve şarabın birbirine etkilerini anlatıyorum. Bu toplantılarda bana ait 200 adet Paşabahçe Nude Şarap Tadım Kadehlerini kullanıyorum. ISO standartlarındaki bu tadım test kadehleri otel ve restoranlarda pek bulunmuyor. Her bir katılımcının önünde 8’er adet kadeh dizili oluyor. Tercihe göre yemekli veya şarap eşlikçileri ile yapılabiliyor. Her katılımcıya tadımı yapılacak şarapların ismi ve bilgilerinin yazılı olduğu ayrı sayfalar veriliyor. Bu sayfada şarabın değerlendirme notlarını yazıyorlar. Her bir toplantı maksimum 20 kişi ile oluyor. Bu toplantılar daha önceden de söylediğim gibi sadece bir firmanın tanıtıldığı etkinlikler değil. Her toplantıda farklı şarapların kullanıldığı, her bir şarabın tadımı yapıldıktan sonra şarabın kalite sınıflandırmasını da yapmayı öğrendikleri, tamamı ile şarap kültürünü artırmaya yönelik eğitim ağırlıklı etkinlikler. Ayrıca bir şarap şişesi açıldığında bu şarabın kusurlu olup olmadığını, eğer kusurluysa ne tip kusurlar olduğunu anlayabilecekleri bilgiler de veriliyor.
Örnek verecek olursak; hafif bir beyazla başlayıp, meşelenmiş bir beyaza geçip ardından bir roze, sonrasında genç tüketilmek için yapılmış düşük tanenli meyvemsi bir kırmızı, sonrasında daha tanenli kompleks bir kırmızı, ardından meşelenmiş bir kırmızı, sonra şişede de biraz yıllanmış bir kırmızı şarap ve son olarak tatlı bir şarap değerlendirmesi sıralama olarak yapılıyor. Bu sıralamaya başta veya sonda 9'uncu bir ek yapıp bir köpüklü şarap eklemek de mümkün.”
Giriş seviyesindeki bu etkinliklerden sonra belirli bir seviyede şarap bilgi ve deneyimi olan katılımcılarla kör tadım etkinlikleri de yapabileceğini belirten Fatih Sağnak, şarap tutkunlarının kendilerini sosyal medya hesaplarından takip edip bilgi sahibi olabileceklerini söyledi.
Fatih Sağnak’ın şarap hakkındaki köşe yazıları için:
https://www.mersinhabermerkezi.com/fatih-sagnak-sarap-uzmani

Editör: Alper Yetgün