Haber / Ceren Seyran İnan

I M G 0113

‘Eziyet Yönetmeliği’ olarak adlandırdıkları Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı ikinci kez iş bırakma eylemi yapan sağlıkçılar, son gününde Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelerek, 10.00-14.00 arasında eylem yaptı. Eylemin son gününü basın açıklaması ile tamamlayan sağlık örgütleri halaylar çekerek sloganlarla bakanlığa seslendi. Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASCAD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabip Sen’in katıldığı açıklamayı sağlık örgütleri adına Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. İzzet Çalış yaptı.

“Mersin’de iş bırakmaya katılım yüzde 70”

I M G 0092

“Burun tıkanıklığı” deyip geçmeyin “Burun tıkanıklığı” deyip geçmeyin

5 günlük iş bırakma eylemi sürecinde yaptıkları çalışmaları aktaran Çalış, “Mersin Sağlık Örgütleri olarak bizler önceki üç günlük iş bırakma da olduğu gibi 2-6 Aralık'ta da ASM'lerde iş bırakarak İl Sağlık Müdürlüğü, Toros Devlet Hastanesi, Anamur Devlet Hastanesi önünde ve Tabip Odası’nda bir araya gelerek basın açıklamaları düzenledik. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında çalışan iş arkadaşlarımıza ve hastalarımıza Eziyet Yönetmeliğini neden kabul etmediğimizi anlatan broşürler dağıttık. İş bırakmanın yüzde 70 katılımla gerçekleştiği Mersin'de eylemin dördüncü günü açık olan ASM'leri ziyaret ettiğimizde çok az hasta girişi yapıldığını tespit ettik” dedi.

“Sağlık Müdürlüğü usulsüz görevlendirme yaptı”

Halktan da destek gördüklerini ifade eden Çalış, “Tekrarlıyoruz; eylemlerimiz sadece sağlık emekçileri için değildir. Bizler meslek onurumuza sahip çıkarken, bilimsellikten uzak uygulamalara karşı dururken halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz. Eylemin ilk gününden itibaren İlçe Sağlık Müdürlükleri’nden eyleme katılan ASM'lere 1 hekim ve 1 hemşire görevlendirilmesi yapıldığına şahit olduk. ASM'lerin birim merkezli çalıştığını bilen ve birimlere görevlendirme yapılabileceğinin farkında olan İlçe Sağlık Müdürlükleri’nin bu usulsüz görevlendirmelerini kabul etmediğimizi de buradan belirtmek istiyoruz” sözlerini kaydetti.

Yönetmeliğin içeriğinde yer alan sağlık raporlarının ücretlendirilmesi konusunda sağlıkçıların uğrayabileceği şiddeti hatırlatan Çalış, “Yine aynı yasa taslağı aile hekimliğinde ücretsiz olarak verilen raporları ücretli hale getirmektedir. Bu durum aile hekimi arkadaşlarımızı ‘Parasıyla değil mi? Raporumu vermek zorundasın’ diyen hastalarla karşı karşıya getirecektir. ‘Olmaz’ denmemelidir, daha kanun Meclis'ten geçmeden bir arkadaşımız haksız rapor isteyen hasta tarafından darp edilmiştir. Bu yasa teklifi ile Katkı Katılım Payı artırılmakta, halk cebinden daha fazla ödeme yapmaya zorlanmaktadır. Hasta eğer daha az katkı payı ödemek istiyorsa ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşuna aile hekimliğinden sevkle gitmesi gerekecektir. Ancak Eziyet Yönetmeliği, ikinci ve üçüncü basamağa yaptığı sevklerden dolayı aile hekimini, gelirini keserek cezalandırmaktadır. Bu durumda sevk isteyen hasta ile hekimler yine karşı karşıya gelecektir” dedi.

‘Bakan istifa’ sloganları

I M G 0109

‘Bakan istifa’ sloganlarının ardından bir kez daha Sağlık Bakanlığı’na seslenen Çalış, “Sağlıklı bir toplum, iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizin hayata geçirilmesi yeterlidir. Bizler halkın sağlık hakkını, mesleki özerkliğimizi, mesleğimizin onurunu, ekonomik ve özlük haklarımızı savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha kararlılıkla vurguluyoruz. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin iptalini ve Meclis'e sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istiyoruz” diyerek yönetmeliğin geri çekilmesi çağrısını yineledi.

Muhabir: Ceren Seyran İnan