Özel Haber

Rant uğruna deniz kaplumbağaları ve kum zambakları da yok oluyor

Mersin’de deniz kaplumbağalarının denize ulaşamadan öldüğünü ve kum zambaklarının yok olduğunu ifade eden Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, “Bu duruma daha fazla izin verilmemeli ve seyirci kalınmamalıdır. Bakanlıkları, yerel yönetimleri ve tüm yurttaşlarımızı, Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı’nın korunması için harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi.

Abone Ol

Haber / Barış Çoban

Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Mersin'deki yavru deniz kaplumbağalarının ve kum zambaklarını korunması için sosyal medya, change.org üzerinden bir kampanya başlattı. Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı’nın korunması gerektiğini belirten komisyon, kampanyanın önemine dair yaptığı açıklamada, “Mersin’de deniz kaplumbağalarının yuvalama alanına açılan eğlence merkezi nedeniyle kaplumbağalar denize ulaşamadan ölüyor, kum zambakları yok oluyor” diye belirtti.

“Mersin'in ekosistemine ciddi zararlar veriliyor”

Komisyon, kampanyaya dair yaptığı detaylı açıklamada şunları söyledi:

“Mersin’de deniz kaplumbağalarının yuvalama alanına açılan eğlence merkezi nedeniyle kaplumbağalar denize ulaşamadan ölüyor, kum zambakları yok oluyor.

Mersin, deniz kaplumbağalarının evi ve yuvalama sahasıdır. Bu olağanüstü canlılar özellikle Akdeniz bölgesinde yavrulayabilmekte ve hayatta kalabilmek için geldikleri kumsalda ciddi bir korunmaya ihtiyaç duymaktadır. Özellikle Mersin merkezindeki Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı, deniz kaplumbağaları için yaşamsal alanlardan biridir. Ne yazık ki, bu kumsalda eğlence merkezi açılmasına izin verilmesine karşı açtığımız dava henüz doğa lehine sonuçlanmamış, kumsal tamamen korumasız hale gelmiş, yuvalardan çıkan yavrular denize ulaşmadan ölmeye başlamıştır.

2023 yılı Şubat ayında açılan ve kiralanan eğlence merkezi (beach club) her hafta yüksek sesli, gürültülü, aşırı ışıklı partiler düzenlemektedir.

2016 yılında Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan Kum Zambakları yolunmakta, ezilmekte, sararıp kurumaktadır. DKMP 7. Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanında olan Tabiat Parkında endemik bitki olarak kabul edilen ve özel koruma altında olan kum zambakları da yok olma tehlikesi altındadır. Tabiat Parkının genelinde en çok da beach club olarak kullanılan yerin etrafında kum zambaklarının artık hiç bulunmadığı ve çoğu yerde koparıldıkları, hatta ezildikleri tespit edilmiştir. Bu durum, Mersin'in ekosistemi için de büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

Mücadele çağrısı

2023 yılının Mart ayında Tabiat Parkının ranta açılmasına izin veren işletme sözleşmesinin iptali için açtığımız dava sürerken, tabiat parkının talan edilmesiyle, rant uğruna deniz kaplumbağaları ve kum zambakları da yok olmaktadır. Bu duruma daha fazla izin verilmemeli ve seyirci kalınmamalıdır.

Bakanlıkları, yerel yönetimleri ve tüm yurttaşlarımızı, Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı’nın korunması için harekete geçmeye çağırıyoruz.”