WIN Grubu, Dünya çapında 39 ülkeden 33 bin 866 katılımcının görüş ve düşüncelerine dayanarak Türkiye’de yapılan araştırmada; tüm dünyada stresin ciddi bir yükselişte olduğunun altını çiziliyor.
Türkiye'de sağlık düzeyine ilişkin algı yüzde 76 ile olumlu; görüşülenlerin yüzde 57'si kendini sağlıklı, yüzde 19'u ise çok sağlıklı hissediyor. Sağlık algıları cinsiyetlere göre incelendiğinde kadın ve erkekte farklılıklar görülüyor; erkeklerin yüzde 84'ü, kadınların ise yüzde 68'i kendini "sağlıklı ya da çok sağlıklı" olarak tanımlıyor. Yaş gruplarına göre ayrıldığında, Türkiye'de 18-34 yaş arasındaki bireyler kendilerini diğer tüm yaş gruplarına kıyasla daha yüksek oranda yani yüzde 86 oranında sağlıklı hissettiğini söylüyor. Sosyo-ekonomik statü bakımından ise; üst ve orta sosyo-ekonomik statü gruplarında sağlık algısı sırasıyla, yüzde 85 ve yüzde 82 iken, bu oran alt sosyo-ekonomik grupta yüzde 57'ye kadar düşüyor.
Türkiye’de stres pik yaptı
Türkiye'de bireylerin yüzde 13'ü stres yaşamadığını belirtirken, kendini stresli hissedenlerin yüzde 51 olduğu; 2022 araştırmasına kıyasla stres yaşayan bireylerin yüzde 87'ye ulaştığı görülüyor.
Stresin ana sebepleri iş ve para
Katılımcıların yüzde 24’ü kendilerini stresli hissetmelerinin ana nedeni olarak işe bağlı sebepleri gösteriyor. Cinsiyet ayrımı gözetildiğinde, kadınların yüzde 20’sine kıyasla erkeklerin yüzde 27'si kendilerine stres getiren faktörün daha çok iş olduğunu belirtiyor. Hem erkekler hem kadınların kendilerini eşit derecede stresli hissettiği gelir ve parasızlık ise bir diğer endişe kaynağı (yüzde 21). Türkiye'de stresli hissedilmesinin ana sebebi yüzde 24 oranla gelir ve parasızlık faktörleri zirvede yer alıyor. Stres nedenlerinde ikinci sırada gelen iş stresi yüzde 17, cinsiyet ayrımına göre incelendiğinde erkeklerde yüzde 26 iken kadınlarda yüzde 8 olarak ortaya çıkıyor.