Haber / Ceren Seyran İnan

2024 Paris Olimpiyatları için Nisan ayında yakılan meşale yolculuğuna devam ediyor. Olimpiyatlara ev sahipliği yapan her ülke kendine özel olarak farklı logolar ve maskotlar oluştursa da Olimpiyatların vazgeçilmez sembolleri var. Bunlardan biri sürekli yanan ve olimpiyatlar başlamadan önce taşınmaya başlanan olimpiyat meşalesi.

Gururumuz Ahmet Kaplan, Mersin’de coşkuyla karşılandı Gururumuz Ahmet Kaplan, Mersin’de coşkuyla karşılandı

Olimpiyat meşalesi, Prometheus’un Zeus’tan çaldığı ateşi yani Zeus’un gücünden bir parçayı sembolize ediyor. Antik dönemdeki oyunları simgeleyen ateş her sene aynen antik dönemlerde olduğu gibi Olympia’daki antik kentte bulunan içbükey bir aynanın güneş ışığını yansıtması ile yakılıyor ve Olimpiyatların düzenleneceği ülkeye taşınmaya başlıyor. Meşale aynı zamanda antik oyunlarla, modern oyunlar arasındaki devamlılığı sağlayan bir köprü niteliğinde. Ateş ve oyunlarla ilgiliyse birçok efsane günümüze kadar ulaşmış durumda.

Olimpiyat meşalesi hiç sönmeyen ateş olarak tanımlansa da aslında bu sadece olimpiyatların gücünü ve tarihteki yerini güçlendiren bir söylem. İlk defa 1936 yılındaki Berlin Olimpiyatları’nda seremoni ile yakılan meşale o günden beri Olimpiyat Oyunları’nın bir parçası. Meşale yakılırken de Antik Yunan’daki Vesta Bakireleri’ne gönderme yapan bir sunum yapılıyor. Yunan Olimpiyat Komitesi tarafından seçilen sahne sanatçıları, seremoniyi sergiliyor, meşaleyi yakıyor ve yolculuğa çıkarıyor. Meşale, oyunların bitiminde ise söndürülüyor.

Peki ateşin yakılacağı ya da taşınacağı gün hava kapalıysa ne yapılıyor?

Böyle bir sorunla karşılaşılmaması için resmi törenden birkaç gün önce güneşli bir günde aynı tören gerçekleştirilir. Yakılan ateş asıl tarihe kadar söndürülmeden saklanır. Havanın kapalı olması durumunda bu ateş kullanılır. Güneşli bir gün yaşanıyorsa tören kurallara göre düzenlenir. Mesela 2008’de Olimpia’da tören haftasının fırtınalı geçeceğinin fark edilmesi ayin tarihinin değiştirilmesine neden oldu. Pekin’deyse ateşin yakılmasından sadece birkaç dakika sonra yağmur damlaları törene katılanları ıslatmaya başladı.

Olimpiyatların simgelerinden biri olan Olimpiyat meşalesi 2024 Paris olimpiyatları öncesinde taşınmaya devam ederken müsabakaların başlamasına ise saatler kaldı.

Muhabir: Ceren Seyran İnan