Haber / Begüm Acımış – Hamdi Talaş
YAZ VE KIŞ BAKIMI DİYE BİR AYRIM VAR MIDIR?
Yaz kış nedir? Sıcaklık değişir. Sıcaklık motoru etkiler. Önceden bu sistemler manuel olaral kontrol ediliyordu. Ancak artık gelişen teknoloji ile birlikte bunlar otomatik yapılıyor. Yani yazın ayrı bakım, kışın ayrı bakım diye bir işlem yok. Lastiklerde de durum böyle. 4 mevsim lastik ve kar lastiği diye bir ayrım var. Mersin gibi kar görmeyen bir yerdeyseniz 4 mevsim lastik yeterlidir.
BAKIMIN DÜZENLİ YAPILMAMASI NE GİBİ SORUN ORTAYA ÇIKARIR?
Bakımın düzenli yapılması elzemdir. Çünkü üretici bunlara bir ömür vermiş. Bakım dediğiniz şey bozulan bir parçayı tamir etme işlemi değildir. Yani burası bozuldu, geldim değil. Kişi gelir ve biz yağını, suyunu, filtresini kısaca her şeyini kontrol ederiz. Aslında sizi bir adım öne çıkartmış oluruz. Sorun yaşamadan size yaşayabileceğiniz sorunu tespit ederiz. Elbetteki bu bakımın bir maaliyeti var ama bunu sigortacılık işlemi gibi düşünün. Paradan kaçınmak için araca kasko yapmadın. Sonra bir kaza oldu, bir şey oldu ne olacak? 3 – 5 liradan kaçayım derken bütün bir birikimin çöpe gidebilir. Bakımın da amacı budur. Sizi daha büyük masraflardan koruyabilmek. Şanzımanda bir ses var. Siz bir kullanıcı olarak bu sesi farketmeyebilirsiniz. Ya da nereden geldiğini ve önemini kestiremeyebilirsiniz. Şimdi bakımla bu sorunu çözebilecekken o şanzıman inerse geçmiş olsun.
İNSANLAR BAKIMA GEREKLİ ÖNEMİ VERİYOR MU?
Araç değiştirebilmenin kolay olduğu dönemlerde bakıma çok önem verilmiyordu. Ama artık piyasalardaki pahalılık nedeniyle insanlar araçlarına çok iyi bakıyor. Araçlarda ailenin bir bireyi haline gelmiş durumda. Bazen bana araç geliyor, ben 2 gün kalacak diyorum, öldüm bittim diyen oluyor. Sen hasta olduğunda yatmıyor musun? Hastayım diye işe gitmiyorsun. Bu da bir birey, hastalanınca yatması gerekiyor.
BAKIM ÜCRETLERİNİN ETKENLERİ NELERDİR?
Yetkili Servisler, bakımlarını işçilik saati ücreti olarak görür. Bir işçinin kendisine saatlik masrafı neyse ona göre bir listeleme masrafı yapar. Biz yarı kurumsal olduğumuz için ortalama bir fiyat oluşturuyoruz. Periyodik bir bakım olduğunda işçilikden kısabiliyoruz. Parçalara ulaşmamız çok kolay. Para olduktan sonra temin etmekle alakalı bir sıkıntımız yok. Bizim için en büyük sorun işçilik maaliyeti. Ben işçiye 5 verirken müşteriden 3 alamam. Çünkü müşterinin bir daha geldiğinde beni burada bulabilmesi için benim para kazanmam lazım.
Bizim en büyük sorunumuz işçi maaliyeti. Asgari ücrete %34 zam geldi ama enflasyon oranıyla %54. İki oran arasında benim için fark eden fiyat yaklaşık 400 bin. Ben %54 vermeyi uygun buldum. Vicdanım diğerini kabul etmedi. Ama şöyle bir şart koştum, normalde bizde prim usulü de vardır. Kazandırdığınız paranın maaş dışında %5’ini işçilik primi olarak veriyoruz. Bununla alakalı olarak bir kota koyduk bölümlere. Bu kotayı dolduramazsanız prim yok dedik.