Mitoloji Günleri açılış konuşmam

Abone Ol

Bugün İçel Sanat Kulübü’nün Mitoloji Günleri etkinliği ile yeni bir inceleme, öğrenme alanına daha giriyoruz. Kutluyoruz. Birlikte olmaktan coşku duyuyoruz. Mersin Mitoloji Günleri etkinliğinin, yirmi iki yıldır kesintisiz sürdürülen Mersin Arkeoloji Günleri gibi, uzun süreli ve başarılı olmasını diliyoruz.

35 yıl önce, 1989 yılında, Mersin’de hayat bulan İçel Sanat Kulübü, üretken, doğurgan, etkin, sivil, kültür, sanat, düşünce topluluğudur. Yetkin kişiler davet ediliyor; söyleşiler, sergiler, sunular, kurslar, özel günler, kültür gezileri, dergi ve kitap yayımları gerçekleştiriliyor. Ülke çapında kültür mirasına katkı ödülleri tevdi ediliyor.

Sanatlarla, kültürlerle ilgilenmek isteyen; daha çok meslekten ve akademiden olmayan, fakat akademisyenlerle birlikte yürümeye gayret edilen; meraklı, ilgili, araştıran hemşeriler buluşturuluyor. Bölgemizde arkeolojik kazı yapan heyetlerin, yabancı ülkelerden katılan arkeologları ile, arkeoloji günleri, uluslararası nitelikte kazanıyor.

Kısa süre önce başlatılan Güzel Sanatlar Günleri’nin de süreklilik kazanması amaçlanıyor. Sanat Kulübü programı genişledikçe ve yoğunlaştıkça: ressam, yazar, şair, müzisyen, arkeolog, düşünce insanı olmaya adım atıyor insanlarımız. İkinci meslek edinen; becerisinin, yeteneğinin ayırdına varanlar oluyor. 

Yeni bir konunun daha programa alınması isteğine, kollarını açıyor sanat kulübü: örneğin: dijital zamanlar, duygusal zekâ, örneğin dünyanın ısınması. Bilgi donanımız büyüyor. Mitoloji ile biraz daha anlayacağız, bileceğiz insanın bin yıllara uzayan serüvenini.  Bir pencere daha açacağız geçmişe ve günümüze etkilerine.

Kıyamet gelecek mi, yoksa kurtarabilecek miyiz dünyayı? Kurtarabilecek miyiz çocukları ve kadınları? İnsanın duyarlı, bilgili, üretken, yaratıcı, kurtarıcı olmasını istiyoruz; Kendisiyle, toplumuyla, geçmişle, kültürlerle, bilimle barışık olmasını; Her türlü toprakaltı/ toprak üstü, soyut/ somut, maddi/ manevi zenginliği, şansı, potansiyeli fark etmeli, görmeli/göstermeli, öğrenmeli, değerlendirmeli.

İçel Sanat Kulübü tarih, antropoloji, sosyoloji alanlarına daha çok yer vermeye başladı, Çünkü her şey birbiri ile ilintili, her şey birbirine bağlı. Salt geçmiş zaman, salt şimdiki zaman yetmiyor bize. Mitoloji hikâyeler sunuyor; tanrılar tanrıçalar birbiriyle ve insanlarla birlikteler, didişiyorlar; Mitoloji doğa olaylarının, insan hayatlarının gizemli taraflarını, evrenin oluşumunu anlatıyor bize.

Kök salmak istiyoruz tüm zamanlara, insanın elinden, zihninden, beyninden, yüreğinden, emeğinden türeyen tüm faaliyetlere. Toplumların değerlerini, inançlarını, yaşam biçimlerini aktarıyor mitoloji. Toplumların tarihini ve kültürel kimliğini biraz daha iyi anlıyoruz böylece. İnsanların kendi yaşamlarını, düşlerini, korkularını ve umutlarını daha iyi anlamlandırıyoruz böylece.

Geçmiş binyıllardan kalan kültür birikimine; günümüzün karışık evrensel uygarlığına yetişme telaşı içindeyiz. Yaklaştıkça kaçıyor fakat medeniyet. Çalışıyoruz tek ve birlikte. Kentimizin kazancıyız. Ülkenin kazancı olacağız, Ardıllarımız dünyanın kazancı olacak.

Kendimizi dönüştürüyoruz burada, Biz dönüştükçe toplum dönüşüyor. Biz artık aynı insanlar değiliz. Mersin artık eski Mersin değil. 35 yıl önce üniversite yoktu, opera yoktu, sanat kulübü yoktu, Akdeniz Opera Bale Kulübü (AKOB) yoktu; artık üniversite var, opera var, sanat kulübü var, Akdeniz Opera Bale Kulübü var. Siz varsınız.