TBMM Genel Kurulu'nda İYİ Parti'nin EYT kapsamı dışında bırakılan ve ülkemizde staj ve çıraklık mağduru olarak bilinen vatandaşların yaşadıkları sorunların araştırılması amacıyla verdiği grup önerisi görüşüldü.
Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunulan Meclis araştırması önergesi üzerine söz alan İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, önergenin gerekçesini anlatırken, Cumhurbaşkanı'nın 2024 yılını emekliler yılı ilan ettiğini, ancak emeklilerin ve emeklilik bekleyenlerin mağdur edildiğini belirtti. Kocamaz, staj ve çıraklık döneminde sigorta primi ödeyenlerin yaşlılık sigortası kapsamına alınmadığını ve bu durumun adalete aykırı olduğunu ifade etti.
EYT KAPSAMI DIŞINDA BIRAKILMIŞ VE MAĞDUR EDİLMİŞTİR
Milletvekili Kocamaz, 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde, kendi rızası dışında zorunlu mesleki eğitime gönderilen vatandaşların, EYT kapsamı dışında bırakıldığını ve mağdur edildiğini belirtti.
Kocamaz, "Türkiye'de 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında çıraklık, meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve üniversite gibi her eğitim düzeyinde zorunlu mesleki eğitim yaptırılmaktadır. Bu fiilî çalışma kapsamında geçirdikleri staj ve çıraklıkla geçen süreler olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte çalışma sırasında ülkemizde "kısa kol sigorta" olarak bilinen sigorta yapılmaktadır. 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde, kendi rızası dışında zorunlu mesleki eğitime gönderilen vatandaşlar, EYT kapsamı dışında bırakılmış ve mağdur edilmiştir" dedi.
"KISA KOL SİGORTA" UYGULAMA ŞEKLİ DE MAĞDURİYETE YOL AÇMIŞTIR
Konuşmasında; Staj ve çıraklık mağduru olarak bilinen vatandaşların, Ülkenin üreten, emekçi sınıfına, mesleki eğitim kapsamında geçirdikleri fiilî süreler için EYT dönemi haklarının tanınmamasının, anayasal eşitlik ve adalet kapsamında mağduriyetin oluşmasına neden olduğunun altını çizen Kocamaz, zorunlu mesleki eğitim çalışması sırasında yapılan "kısa kol sigorta" uygulama şeklinin de mağduriyete yol açtığını söyledi.
Kocamaz, "Bir kısım stajyer ve çıraklar kısa kol sigortayla çalıştırılırken bir kısım ise kısa kol sigorta yaptırılmadan, tamamen sigortasız olarak işletmelere ve çalışma sahalarına gönderilmiştir. Bir kısım çıraklara da teknik meslek liseleri, yaz stajları, sağlık meslek liseleri, sağlık meslek yüksekokulları ve bir kısım teknik üniversite bölümlerinde zorunlu mesleki eğitimde kısa kol sigorta yaptırılmadığı görülmektedir. Yani öğrenciler sigortasız olarak zorunlu ve mesleki eğitime tabi tutulmuştur. SGK kaydı olmayan ve bu şekilde yaptırılan tüm zorunlu staj ve çıraklık yapanların evrak kayıtları okullarında mevcuttur. Kaldı ki zorunlu mesleki eğitim ilgili diplomanın alınmasında zaten bir mecburiyettir" şeklinde konuştu.
Milletvekili Kocamaz önergenin gerekçelerini anlatırken, bugün birçok Avrupa ülkesinde yapılan zorunlu mesleki eğitimlerle direkt uzun kol sigorta yapılmakta olduğunu, ülkemizde Mesleki Eğitim Kanunu nedeniyle kısa kol sigorta yapılmakta ve emekliliğe sayılmamakta olduğunu vurguladı.
ÇIRAK STAJ SİGORTASI MAĞDURİYETİ KAPSAMINDA MEVCUT YASALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ VE TEKRAR DEĞERLENDİRİLME
Staj yapan kadınlarda doğum borçlanması varken bu borçlanma hakkının doğru bir tanımla tüm stajyer ve çıraklara verilmesi gerektiğini söyleyerek konuşmasını sürdüren Kocamaz, "Bugün mevcut olan yasalar kapsamında meslek liseli bir kadın staj borçlanması yapabilirken, aynı okulun teknik lise bölümünden mezun olmuş, yaz stajı yapan ya da sigorta kısa kolu bildirilmemiş bir çırak, meslek liseli ya da yüksekokul kapsamında zorunlu mesleki eğitim yapan kadın borçlanma yapamamaktadır. Her iki durumda da zorunlu mesleki eğitim vardır fakat aynı okul bünyesinde bile olsa sigorta bildirimi yapılıp yapılmamasına göre de vatandaşlarımızda mağduriyet ortaya çıkmaktadır" dedi.
Kocamaz, Bu örnekler ışığında, çırak staj sigortası mağduriyeti kapsamında mevcut yasaların gözden geçirilmesi ve tekrar değerlendirilmesinin zorunlu hâle geldiğini bir kez daha TBMM kürsüsünden söyledi.
NE YAZIK Kİ, HÜKÜMET, KAPIYI STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARININ YÜZÜNE SERT BİR ŞEKİLDE KAPATMIŞTIR
Konuşmasının sonunda Hükümete seslenen Kocamaz,"Seçim öncesi meydanlarda "Çırağa müjde!" sloganı atarak pankart açan staj ve çıraklık mağdurları Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bizzat azarlanmış ve "Çırağa müjde olmaz, kalfaya ve ustaya müjde olur. Bu tür adımlar yanlış adımlar" denilmiştir. Ne yazık ki, Hükümet, böylece kapıyı staj ve çıraklık mağdurlarının yüzüne sert bir şekilde kapatmıştır.Azarlamak yerine, gelin, bu önerimize destek verin, staj ve çıraklık mağdurlarının sorunlarını çözüme kavuşturalım ve buradan onlara iyi bir müjde verelim" dedi.