Haber / Ceren Seyran İnan

Hayvan Haklarını Korumu Kanunu’nda yapılan değişiklikler sonrası tepkiler devam ederken belediyelerin hangi çalışmaları yürüteceği merak konusu olmuştu. Geçtiğimiz günlerde sokak hayvanlarına dair çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, basın toplantısı yaparak yeni kampanyalarının detaylarını açıkladı. “Yaşamı Sahiplen, Destek Büyükşehir’den” adlı kampanya ile yurttaşlarla işbirliği yapılarak sokak hayvanları konusuna çözüm gelmesi hedefleniyor.

U20 Kulüpler Ligi’nin şampiyonu ENKA oldu U20 Kulüpler Ligi’nin şampiyonu ENKA oldu

 “10 yılda toplam 31 bin 496 adet köpek kısırlaştırılmış”

Kent olarak birlikte yaşamanın önemine vurgu yapan Başkan Seçer, “Burada temel konu, toplumun tüm kesimlerini bu çalışmaya dâhil etmek. Ben Mersin’de hayvan düşmanı hemşerim olduğunu düşünmüyorum ama bunun yanında talihsiz bazı saldırılar sonucu zarar görmüş insanların olduğunu da biliyoruz, bu gerçeğin de farkındayız. İşte yapacağımız çalışmalarla toplumun her kesimini memnun edecek bir sonuç ortaya çıkarmamız lazım” diyerek var olan sayısal verileri paylaştı. Mersin’de bulunan hayvanların durumuna dair bilgilere veren Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren bakımevlerinde son 10 yılda toplam 31 bin 496 adet köpek kısırlaştırılmış. Bunun 13 bini ilk 5 yıllık dönemde, yaklaşık olarak 18 bin 496 kısırlaştırmada, ikinci 5 yıllık dönemde gerçekleştirilmiş. Bu köpeklerin de 30 bin 571’i bir önceki yasa çerçevesinde alındığı ortamı geri bırakılmıştır. Şu anda Mersin il sınırları içerisinde kısırlaştırılmış küpeli köpek sayısı yaklaşık olarak 16-17 bin civarındadır. Yani toplamda yaklaşık 20-22 bin arası sokak köpeğimiz var ama bunun 16-17 bini kısırlaştırılmış ve kayıt altına alınmış. Bu önemli bir rakamdır, bu değerli bir çalışmanın ürünüdür. Yani Mersin Büyükşehir Belediyesi son 10 yılda bu anlamda çok verimli çalışmalar yapmıştır” ifadelerini kullandı.

“Yaşamı sahiplendiriyoruz”

Kampanyanın temel amacının yaşamı sahiplendirmek olduğunu belirten Başkan Seçer, “Şimdi birinci yapacağımız; topladığımız hayvanları kısırlaştırmak. Sokaklarda yaşayan küpesi olmayan köpeklerin toplanarak, bakım evlerinde kısırlaştırma işlemleri yapılarak Bakanlık veri tabanına kaydedilecek. Bu kayıtsız şartsız yapılması gereken bir işlem. Belediyemizin tesislerinde bunları gerçekleştireceğiz. Böylece sahipsiz tüm köpeklerin kısırlaştırılarak, sokaklarda yaşayan köpek sayısını asgari seviyeye düşüreceğiz. Bildiğiniz gibi bizim Mersin il sınırları içerisinde Büyükşehir Belediyesi uhdesinde olan Merkez Kaşlı Bakımevi, en son hizmeti aldığımız Silifke Bakımevi ve Bozyazı Bakımevi var. Her 3 merkezimizde de oluşturacağımız bir üniteyle, buna sahiplenme merkezi diyoruz, buradan yurttaşlarımızın hayvan sahiplenmesini, can dostlarımızı sahiplenmesine katkı sunacağız. Burada vatandaşlarımızın vakit geçireceği, çay kahve içecekleri alanlar da oluşturuyoruz. Bu merkezler haftanın her günü 09.30-12.00 ve 13.30-16.00 saatleri arasında ziyarete açık olacaktır” dedi.

‘sahiplen.mersin.bel.tr’ açıldı

Tüm bu çalışmaları dijital ortama taşıyacaklarını ve sahiplendirme çalışmaları için tüm yurttaşların kullanımında kolaylık sağlayacaklarını belirten Seçer, “Sahiplendirme dijital platformda da olacak. ‘sahiplen.mersin.bel.tr’ sayfamız üzerinden can dostlarımızı yurttaşlarımız sahiplenebilecekler. Biz bunların tanıtımına da önem vereceğiz. Geniş kitlelere ulaşmak istiyoruz. Yerel ve ulusal influencerlarla gönüllü işbirliği zaten şu anda yapıyoruz. Bu sayfaya giren yurttaşlarımız sahiplenecekleri can dostlarımızın resimlerini, özelliklerini görecekler. Hangi ırka mensup olduklarını, hangi renk olduklarını, kilosunu, boyunu oradan sahiplenecekleri dostları tercih etme imkanları olacak” diye konuştu.

2 yıl boyunca mama, aşı, kuaför desteği

Bireysel sahiplenme konusunda hayvan sahiplenen yurttaşlara 2 yıl boyunca destek vereceklerini ifade eden Seçer, “Biz istiyoruz ki, yurttaşlarımız barınaklarımızda rehabilite ettiğimiz hayvanlarımızı sahiplensinler ama bu hayvanları sahiplendirme ile kalmıyoruz onların yanında da oluyoruz. Belediye her zaman destek oluyor. Şöyle bir şey düşündük; siz yeter ki hayvanları sahiplenin, onları dost edinin. Biz de sizlere 2 yıl süreyle günlük kuru mama ihtiyaçlarını belirli periyotlarla karşılayalım. 3 ayda bir iç ve dış parazit ilaçlarını uygulayalım. Bunları biz yapalım. Yine 6 ayda bir pet kuaför hizmeti verelim. Can dostlarımız şık olsun, güzel olsun, yakışıklı olsun. Bunları biz sağlayalım. Yılda bir kuduz aşısı uygulamasını yine biz yapalım. Yavruyken sahiplenilmiş ise köpekler bir yaşına geldiğinde kısırlaştırma hizmetini ücretsiz olarak yine biz verelim. Parazit ilaçlaması pet kuaför hizmeti ve kuduz aşısı uygulamak üzere hizmet verecek mobil araçlar da hazırladık. Şu anda hazır, gitsin o mobil araç bu saydığımız hizmetleri can dostlarımızı sahiplenen yurttaşlarımıza destek versin, katkı versin istiyoruz. Yani sahiplenin sizi bir başınıza bırakalım, size katkı sunmayalım değil. Tekrar söylüyorum bu kampanyanın aslında sihirli cümlesi ‘Birlikte olalım, yardımlaşalım’. Toplumun tüm kesimleri bu konuya sahip çıksın” diyerek sahiplenme çağrısını yineledi.

“150 ton mama üretiyoruz”

Belediyenin yıllık kuru mama üretimine dair bilgiler veren Seçer, atık yemekler için çağrıda bulunarak şu sözleri paylaştı:

“Bizim yıllık kuru mama tüketimimiz yaklaşık olarak 150 ton yani 150 bin kilogram. Ayrıca bunun yanında lokantalardan, büyük yemekhanelerden topladığımız yemek atıklarını da can dostlarımıza veriyoruz. Son yıllarda edindiğimiz bir makine ile artık bu yemek atıklarını o makinede pelet haline getiriyoruz ve hayvanlar da bunu iştahla yiyorlar, çok da seviyorlar. Bu yemek atıklarından elde edilen peletler yaklaşık olarak özelliğini yitirmeden, yani bozulmadan bir hafta kalabiliyor. Dikkatinizi çekerim az önce söyledim; bu hazırladığımız paletleri hayvanlar da iştahla yiyor. Çünkü bazı hazır kuru yemlerde sorunlar çıktığını hepimiz biliyoruz. Bazı konularda sıkıntı yaşadığımız alanlarda olabiliyor ama burada hayvanların can dostlarımızın bu peletleri iştahla yediğini gözlemliyoruz. Şimdi yine burada bir çağrıda bulunmak istiyorum büyük yemek şirketlerine, restoranlara, yemekhanelere, konutlara. Yemek yapılan, yemek çıkaran herkese çağrıda bulunmak istiyorum; yemek atıklarınızı lütfen bize verin. Bu can dostların yaşamlarına siz de katkı sunun.”

Mersin Büyükşehir Belediyesi bu kampanya ile birlikte bakımevlerine özel alanlar yaparak sokak hayvanları için doğal ortamlar kurma işlemlerini başlattı. Kaşlı Bakımevi, Bozyazı Bakımevi ve Silifke Bakımevi çalışmaların başladığı yerler oldu. Mersin Veteriner Hekimler Odası ve birçok kurumla da işbirliği içinde olduklarını söyleyen Başkan Seçer, ilçe belediyelerle paralel çalışacaklarını belirtti. Sahiplenme yapamayan yurttaşlar için ise ‘www. birizberaberiz.org’ sitesini işaret eden Seçer, sahiplenme imkanı olmayanlar için bağış çağrısında bulundu.

Muhabir: Ceren Seyran İnan