Özel Haber

Mersin’de sağlıkçılar ayakta: “Şiddetsiz ortamda çalışmak istiyoruz”

Yalınayak Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan sağlık çalışanına yönelik şiddete karşı bir araya gelen sağlık örgütleri “Artık yeter” dedi.

Abone Ol

Haber / Ceren Seyran İnan

Toroslar ilçesinde bulunan Yalınayak Aile Sağlığı Merkezi’nde görevi başında şiddete uğrayan sağlık görevlisi için toplanan sağlık örgütleri merkez önünden sağlıkta şiddeti protesto etti. Mersin Tabip Odası, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS) , Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabip-Sen’in katıldığı açıklamada sağlıkçıların güvenli ve güvenceli ortamlarda çalışmak istediği vurgulandı.

“Son sağlık çalışanın öldürülmesini mi bekliyorsunuz?”

Kurumlar adına açıklama yapan Mersin Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Çağlar Özen, geçtiğimiz cuma günü yaşanan şiddet vakasını anlatarak, “Şiddet dolu bir dünya ile kuşatıldık. Sağlıkta şiddet, çocuğa şiddet, hayvanlara şiddet ve niceleri. Cuma günü, bir hemşire arkadaşımız görevini yapmak için, halkın sağlığı için çabalarken bir zalim tarafından yere yatırılıp boğazı sıkıldı. Tek neden gebe bir vatandaşımızın izlemini yaparken o gebenin mahremiyetini sağlamaya çalışmaktı. Odada bulunan bir erkeğe “Lütfen dışarı çıkar mısınız?” dedi. Sonrasında nefesi kesilene dek boğazı sıkıldı. Kurtarmaya giden hekim arkadaşımız yine aynı kişi tarafından tekme tokat darp edildi. Yetmedi; küfür, hakaret ve ölüm tehditleri yağdı üzerlerine. Neyi bekliyorsunuz sayın yetkililer; son hekimin, son sağlık çalışanının öldürülmesini mi?” dedi.

“Caydırıcı önlemler alın”

Yetkililere seslenerek insanların yanlış yönlendirildiğini, hastaların her sorundan sağlık çalışanlarını mesul tuttuğunu ve idarecilerin sorumluluk almadığını savunan Özen, “Ne yapalım biz de birbirimize tutunuyoruz. Ne bu şiddet uygulayanlara pabuç bırakacağız, ne de sizin bizi boş verip korumamanıza boyun eğeceğiz. Yasaların emrettiği şekilde ve meslek etiğini gözeterek görevlerimizi olması gerektiği gibi yapmaya devam edeceğiz. Sizin oy kaygınız yasa ve etiğin önüne geçemez. Bizler dayanışma içinde birbirimiz için hep beraber toplum sağlığı ve kendimiz için mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

“Artık güvenli, şiddetsiz ve güvenceli ortamlarda çalışmak istiyoruz” diyen Özen, bir an önce gerekli yasal düzenlemeleri yapılarak ve caydırıcı önlemlerin alınmasını talep ettiklerini aktardı.