Haber / Alper Yetgün
Sağlıkta şiddete karşı mücadele eden sağlık örgütleri bu kez de Mersin Şehir Hastanesi’nde yaşanan şiddet vakasına karşı ayaktaydı. Mersin Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde görev yapan bir hekim ve hemşirenin saldırıya uğraması sonrasında bir araya gelen sağlıkçılar hastane önünden şiddete karşı ses çıkardı. Mersin Tabip Odası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) ve Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği’nin yaptığı ortak açıklamada şiddete karşı mücadele çağrısı yapıldı.
“Şiddet ortamında üretemez hale geldik”
Sağlık örgütleri adına açıklama yapan Mersin Tabip Odası Başkanı İzzet Çalış, Sağlık Bakanlığı’nın politikalarını eleştirerek, “Biz sağlık çalışanları olarak, her zaman hastalarımızın sağlığı için en iyisini yapmaya gayret ediyoruz. Ancak şiddetin hakim olduğu bu ortam, bizleri üretemez hale getirmekte, tüketmektedir. Sağlık Bakanlığı, Sağlıkta Dönüşüm adıyla sürdürdüğü sağlık hizmetlerini piyasalaştırma, çalışanları güvencesizleştirme, hastaları müşterileştirme politikalarının en acı sonucunun şiddetin artması olduğunu görüyoruz. Dönüşümün mimarlarının mekanlarına güvenlikli, detektörlü üç kapıdan geçmeden girilemezken; bizler sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son ermesi talebimizi dile getirmek zorunda kalıyoruz” dedi.
“Yasa teklifine kayıtsız kalınmasına öfkeliyiz”
Etkin bir sağlıkta şiddetle mücadele yasası talep ettiklerini dile getiren Çalış, “Sağlık kurumlarının her türlü şiddetin görülebildiği, silahların patladığı, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yanı sıra hastaların ve hasta yakınlarının yaşamlarının risk altında olduğu, ülkenin en güvensiz mekanlarına dönüşmesine öfkeliyiz. TTB’nin sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik hazırlayarak TBMM’ye sunduğu ve hemen her fırsatta Sağlık Bakanlığı ile TBMM’de grubu bulunan siyasi partilere anımsattığı yasa teklifi önerisine kayıtsız kalınmasına öfkeliyiz” ifadelerini kullandı.
Sağlıklı bir sistem için sağlık çalışanların güvenli bir ortamda çalışması gerektiğini vurgulayan Çalış, “Şiddete asla boyun eğmeyecek ve yasal haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Bu olumsuz tablonun değişmesi için sadece yetkililerin değil, tüm toplumun daha kararlı adımlar atmasını ve güvenli bir çalışma ortamının sağlanmasını bekliyoruz” diyerek şiddete karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.