Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi’ (KABEV) ile birlikte enerji tasarrufu, konfor artışı ve sera gazı azaltımı sağlanarak iklim değişikliği ile mücadele edilmesi hedefleniyor. Hedeflenen proje kapsamında öncü bölge olan Mersin’de, Mersin Üniversitesi Hastanesi otoparkı ve Mersin Üniversitesi’ndeki bazı fakültelerin çatı katlarına yerleştirilen 5 bin 500 adet güneş paneli ile enerji üretimi sağlanacak.

MERSİN ÜNİVERSİTESİ GÜNEŞ’TEN BESLENECEK

2014 yılından beri bu sektörde olduğunu ifade eden My Tech Enerji Genel Müdürü Mehmet Yürekdelen, Mersin’in bölgesel olarak Güneş verimliliği konusunda çok önemli bir yerde olduğunu belirtirken Karadeniz, İç Anadolu ve Ege’ye oranla yüzde 30 daha verimli bir bölge olduğunu ifade etti. Yürekdelen “Mersin Üniversitesi yerleşkesinde yapmış olduğumuz bu projede yaklaşık 5 bin 500 adet panel kullanarak 3 megawatt (mW) gücünde bir tesis yapıyoruz. Bu doğrultuda yıllık 4 milyon kiloWattsaat (kWh) civarında bir enerji üretimi yapılacak. Bu sayede de üniversitenin yaklaşık yüzde 40’lık elektrik ihtiyacı karşılanacak. Güneş enerjisi verimliliği konusunda Mersin, çok önemli bir hatta bulunuyor” sözleriyle çalışmanın teknik boyutu hakkında bilgiler verdi.

KABEV projesi ile birlikte yenilenebilir enerjinin kullanılmasının artış gösterdiğini belirten EP-HE Enerji Genel Müdürü Emre Perinçek “Bu proje Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı kontrolünde yürütülen Kamu Binalarında Enerji Verimliliği projesinin bir parçası. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi yerleşkesinde EP-HE Enerji ve My Tech Enerji işbirliğiyle gerçekleştirilen bu projenin ülkemizin fosil yakıt bağımlılığını azaltmak ve çocuklarımıza, geleceğimize daha temiz daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak için çok önemli bir proje olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ELDE ETTİĞİMİZ TASARRUFLARLA DİĞER PROJELERİMİZİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

KABEV projesi kapsamında enerji giderlerinde yüzde 40 tasarruf elde edeceklerini belirten Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, elde edilen tasarruf sayesinde de diğer projelere yatırım sağlanacağını ifade etti. Rektör Yaşar “Üniversitemiz KABEV projesi kapsamında Dünya Bankası’ndan 400 milyon civarında bir finansman sağladı. Üniversite hastanemizin otoparklarının üstlerini enerji panelleriyle kapatarak yine Tıp Fakültesi binamız, Güzel Sanatlar ve Mimarlık fakültelerimizin çatı katını bu panellerle kaplayarak enerji verimliliğini sağlıyoruz. 400 milyon civarındaki bir yatırımla ayda yaklaşık 5 milyon liralık bir elektrik tasarrufu sağlayacağız. Bizim yaklaşık olarak enerji faturamız aylık 20 milyon lira geliyor. Bu projeyle birlikte yüzde 40’lık bir tasarruf sağlayacağız. Bu sağladığımız tasarrufları da Üniversite Hastanemizin döner sermayesine aktararak hem oradaki hasta randevu sistemini iyi hale getireceğiz hem de yatırımları hızlandıracağız. Buradan elde ettiğimiz tasarrufları üniversitemizin diğer projelerinde kullanacağız. Planımız bu” sözleriyle projeyi anlatırken, gelecek beklentileri hakkında da bilgiler verdi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaktan dolayı gurur duyduklarını belirten Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol YaşarTürkiye’de ilk üniversite olarak bizim bu projeyi gerçekleştirmemiz ayrıca bir mutluluk kaynağı. Bu çalışmaların diğer üniversiteler için de bir örnek olacağını düşünüyoruz. Diğer üniversiteler de bununla ilgili çalışmalara başladı. İnşallah bizim üniversitemiz ile başlayan bu proje diğer üniversitelere de yayılır. Bu projeyle, Türkiye’deki bu elektrik faturalarında bir tasarrufa gitmiş oluyoruz. Bu vesileyle de ülke ekonomisine katkıda bulunmuş olacağız. Yenilenebilir enerji kaynakları Türkiye’de çok önemli. Bunu da arttırmayı amaçlıyorlar. Bizim bölgemiz güneşin bol olduğu bir şehir. Bundan maksimum bir şekilde faydalanmak için bu proje çok önemli. Şu an burada başladık ama ilerleyen yıllarda ilçelerimizdeki yüksekokullarda da sağlarsak Mersin’in geneline yayılan bir tasarrufu da biz üniversite olarak kazanmış olacağız” ifadelerini kullandı.