Haber / Ceren Seyran İnan

Eb4Cd3D1 9A83 4195 B55F B4Aee5344754

İstanbul Fatih’te ve Mersin’de yaşanan kadın cinayetlerinin ardından kadına yönelik şiddet ve katliamları protesto eden kadılar ülkenin çeşitli yerlerin eylemler düzenlenemeye devam ediyor. Mersin Kadın Platformu’nun düzenlediği yürüyüşün ardından bir eylem de Mersin Üniversiteli Kadınlar’dan geldi. Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü önünde toplanan kadın öğrenciler basın açıklamasının ardından Üniversite Caddesi’nde yürüyüş düzenledi.

“Yasalar etkin uygulanmıyor”

Üniversiteli kadınlar adına açıklama yapan Nazar Dere, erkek şiddetiyle mücadele etmek için birbirlerinden güç aldıklarını söyleyerek, “Bu ülkede kadın katliamı var. Her yer suç mahalli. 8 günde 9 kadının öldürüldüğü haberini aldık. İkbal’i ve Ayşenur’u öldürenin sadece Semih Çelik olmadığını biliyoruz. 6 Ekim’de Mezitli’de öldürülen Sonay Öztürk’ün katilinin sadece Uğur Araç olmadığını biliyoruz. Kadın cinayetlerinin sorumluları 6284’ü uygulamayanlardır. İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece de tek adamın kararıyla çıkanlar, kazanılmış haklarımızı tartışmaya açanlar, cezasızlık ve aile politikalarını uygulayandır” dedi.

Kadına yönelik şiddet karşısında cezasızlıkları eleştiren Dere, “Boşanmak istedi diye, hayır dedi diye kadınlar öldürülüyor. Kadınlar tanıdıkları, tanımadıkları erkekler tarafından şiddete uğruyor ama en çok da en yakınları tarafından şiddete uğruyor, öldürülüyor. Çünkü biz kadınların mücadeleyle, söke söke kazandığımız 6284 sayılı kadınlara yönelik şiddetin önlenmesine dair yasa etkin bir şekilde uygulanmıyor, çünkü kadınlar ölmemek için gittikleri karakollardan geri döndürülüyor, çünkü bu ülkede caydırıcı cezalar değil faillere ödül gibi cezalar veriliyor, sırtı sıvazlanıyor” diyerek yasalara dikkat çekti.

“Semih Çelik defalarca şikayet edildi, cinayet göz göre göre geldi”

İstanbul’da yaşanan cinayetleri ve sokak ortasında gerçekleşen tacizi hatırlatan Dere, “Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir kadın sokak ortasında tacize uğradı. Failler Semir Tarhan ve Ömer Konu gözaltına alınıp serbest bırakıldı, daha sonra kamuoyunda tepkiler çoğaldığı için tutuklanıp ceza evine gönderildi. Biliyoruz ki faillerin işbirlikçileri kadınların faillerini korumaktan vazgeçmeyecekler, bizler de ne birbirimizden ne de mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. İkbal Uzuner’i yıllardır düzenli olarak takip eden katil Semih Çelik İkbal’i öldüreceğini bir yıl önce sosyal medyada duyurmuş. İkbal, katil Semih Çelik’i defalarca kolluk kuvvetine şikayet etti ama hiçbir ceza almadı. Bu cinayet göz göre göre geldi” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar uyarıyor: Şiddet ve vahşet görüntüleri tetikleyici Uzmanlar uyarıyor: Şiddet ve vahşet görüntüleri tetikleyici

“Kampüslerde tacizle karşı karşıyayız”

Mersin Üniversitesi’nde yaşanan taciz vakalarına ve güvensiz ortama dikkat çeken Dere, “Mersin Üniversiteli Kadınlar olarak yurtlarımızın önünde, kampüs içinde otobüs beklerken, yürürken erkeklerin sürekli taciziyle karşı karşıyayız. Sadece Mersin’de değil ülkenin her yerindeki üniversiteli kadınların da güvende olmadığını biliyoruz. Üniversite okumak için gittiğimiz kentlerde tacize uğruyor, öldürülüyor, kaybediliyoruz. Yurttan çıktıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Van 100. Yıl öğrencisi Rojin Kabaiş 10 gündür kayıp. Munzur Üniversitesinde öğrenci iken 2020’de kaybolan Gülistan Doku’dan 4 yıldır haber alınamıyor. Buradan bir kez daha kız kardeşlerimize ne olduğunu soruyoruz” diyerek kadınlar için mücadele etmeye ve dayanışma içinde olmaya devam edeceklerini belirtti.

Muhabir: Ceren Seyran İnan