Haber Merkezi

AK Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Ömer Çelik’in Adana Ana Konteyner Limanı yatırımının gerçekleşeceğine dair paylaşımlarının ardından başlayan tartışmalar devam ediyor. Daha önce Mersin’e yapılacağı söylenen ve kalkınma planları içerisine de yatırım olarak alınan konteyner limanı projesinin Mersin için ne zaman gerçekleşeceği tartışmalarına Mersin Ticaret Borsası da dahil oldu.

Abdullah Ozdemir

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: “ABD’nin bize karşı düşmanlığını sonlandırması gerekiyor” İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: “ABD’nin bize karşı düşmanlığını sonlandırması gerekiyor”

Yaptığı açıklama ile Mersinliler için netlik talep eden Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, “1990’lı yıllarda projelendirilen ve 2000’li yıllarda fizibilite çalışmaları bitirilen Mersin Ana Konteyner Limanı'nın ÇED başvuru dosyası, 2009 yılında dönemin Ulaştırma Bakanlığı tarafından nihai olarak kabul edilmiştir. Bu yatırım, 2013 yılında yayınlanan 10. Kalkınma Planı'nda ‘Mersin Konteyner Limanı ve Filyos Limanı'nın etüd-projeleri tamamlanmış ve Çandarlı Limanı'nın yapımına başlanmıştır’ açıklamasıyla yer bulmuştur. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2019 yılı performans raporunda da ‘Çandarlı Konteyner Limanı tamamlanacak, Mersin Konteyner Limanı ve Filyos Limanı'nın yapımına başlanacaktır’ ifadesi yer almıştır. Başka bir ifade ile devletimiz Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgelerinde üç ana konteyner limanı yatırımına karar vermiş ve Akdeniz Bölgesi için Mersin’i seçmiştir” dedi.

Liman projesinin Mersinlilerin gündeminde olduğunu ve bölge ekonomisine ivme kazandıracağının altını çizen Özdemir, “Adana Konteyner Limanı'nın yer tahsisinin onaylandığı’ açıklamaları, zihinlerde soru işaretleri oluşturarak tereddütlere neden olmaktadır. Bu süreci şehirlerarası bir rekabet ya da yarışma olarak değil, ülkemiz açısından en az maliyetle en yüksek verimin sağlanacağı bir yatırım olarak görmekteyiz. Dolayısıyla kaynaklarımızı etkin kullanmalı ve böylesi büyük ölçekli bir yatırım için en doğru ve en uygun yatırım bölgesini seçmeliyiz” diyerek Mersin’i işaret etti.

Proje konusunda devam eden belirsizliklere son verilmesini talep eden Özdemir, bakanlıktan net bir açıklama yapılmasını istedi. Mersin milletvekillerinin birlikte istişareye çağıran Özdemir, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Bu yatırım bazı kesimlerin söylediği gibi hem Mersin hem de Adana’da ayrı ayrı yapılacaksa eğer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız tarafından açıklanmalıdır. Mersin Milletvekillerimizden beklentimiz ise, aralarında istişare ve iş birliği içerisinde bu hususta ilgili mercilerden bilgi almaları ve Mersin kamuoyu ile paylaşmalarıdır. Daha önce kalkınma planında, lojistik ana planlarında ve performans raporlarında Mersin Ana Konteyner Limanı olarak yer alan, üstelik dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından da yatırımın yeri olarak gösterilen Mersin’de bu yatırımın ivedilikle hayata geçirilmesi ortak arzumuzdur”

Kaynak: Haber Merkezi