Haber / Gülsen Kaya
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla bir araya gelen Mersin Tabip Odası üyeleri basın açıklaması düzenleyerek, artan çocuk istismarı, çocuk işçiliği ve yoksulluğa dikkat çektiler. Açıklamayı yapan Mersin Tabip Odası adına Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Aybüke Tuğçe Mustan, TÜİK'in 2022 verilerine göre, 601 bin 754 çocuğun güvenlik birimlerine geldiğini, bunların 232 bin 739’unun suç mağduru olduğunu ve cinsel istismara uğrayan çocuk sayısının 31 bin 890’a ulaştığının altını çizdi. 2015-2023 arasında çocukların cinsel istismarına ilişkin dosya sayısında yüzde 94 artış yaşandığını belirten Mustan, “Adalet Bakanlığı'nın 2023 verilerine göre, ‘çocukların cinsel istismarı’ suçuna dair açılan yeni dosya sayısı 40.713’e ulaştı” dedi.
“11 yılda 695 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti”
Türkiye’de çocuk işçiliğinin yaygınlığına dikkat çeken Mustan, 2019 TÜİK verilerine göre 720 bin çocuğun ekonomik faaliyetlerde çalıştığını ifade etti. Mustan, işçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre ise son 11 yılda 695 çocuk işçinin hayatını kaybettiği, her yıl ortalama 61 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.
Mersin Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu ile İnsan Hakları ve Hukuk Komisyonu ortaklığında hazırlanan talepler arasında ise şunlar yer aldı:
“Çocukların cinsel istismardan korunması için Lanzarote Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması.
Çocukların şikayet ve başvuru mekanizmalarına erişimini kolaylaştıracak yerel ve ulusal sistemler kurulması.
Çocuklara cinsel sağlık ve bedensel söz hakkı eğitimleri verilmesi.
Çocuk işçiliği ile mücadele için kamu otoritelerinin harekete geçmesi.”