CHP’li Kış’tan enflasyon tepkisi: “Bu bir kriz değil, AKP’nin tercihi” CHP’li Kış’tan enflasyon tepkisi: “Bu bir kriz değil, AKP’nin tercihi”

Haber / Ceren Seyran İnan

Mersin'de kurulması planlanan Sanayi Odası’na dair gelişmeler yapılan basın toplantısı ile aktarıldı. Konu hakkında bilgilendirme yapan İş İnsanı Mahmut Arslan, odanın gerekliliğine ve işlevine dair konuştu. Odanın kurulmasının Mersin’e faydalarına değinen Arslan, “Bu çalışma sadece sanayinin ticaretin önünü açmayacak, şehrin de önünü açacak. Şehirdeki kurumsal firmaların sanayici olması gerekiyor. Sanayi Odası’nın kuruluşunda hepinizin bulunması lazım, desteğini istiyoruz. Çünkü sizler bizle birlikte var olacaksınız. Bu şehrin sanayiyi ihtiyacı var. İlimizde aslında Sanayi Odası kurma çalışmaları 1990’larda başladı, geçen yıllarda yine denendi ama olmadı. Bunun başlangıcının ne olması lazım? Bu işe kim onay veriyor siyasi irade ve TOBB. Ben de gittim siyasi iradeye, ‘Beni tanıyorsunuz’ dedim, ‘Evet’ dediler, ‘Beraber TOBB’a gidelim’ dedim ve gittik. TOBB’da Rıfat Hisarcıklıoğlu, ‘Evet Mersin’de çok büyük bir değişim var, Mersin bunu hak ediyor artık’ dedi. Bunu dışarıdan görüyorlar ama biz içinde yaşadığımız için göremiyoruz bazı şeyleri. Ayrıca orta vadeli planlarda Mersin için şu anda 12 OSB var ki 12 tane daha yeni planlandığı söyleniyor. Öte yandan çoğu bölgemizdeki komşu illerde olmak üzere ülkemizde 12 tane sanayi odası var. Sanayi odası olan vilayetlerde kişi başı gelir 10 bin doların üzerinde Mersin’de ise 8 bin 500 dolar ki bu aradaki fark sanayiden ileri geliyor. Sanayideki fark insanların konforlarına yansıyor. Ankara’dan onay aldıktan sonra buraya geldik. Önce Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na gittik. ‘Size bir kardeş geliyor dedik. Biz çalışacağız ama sizin de desteğinizi istiyoruz, beraber kuralım, mücadele edelim’ dedik” ifadelerini kullandı.

“Rekabet gücümüz artacak”

Sanayi Odası’nın doğmasına neden olan ihtiyaçları açıklayan Arslan, “Gaziantep, Konya, İzmir gibi sanayileşmede büyük adımlar atan şehirlerimize baktığımızda, bağımsız sanayi odalarının sanayicilere sağladığı avantajlar ve bölgesel kalkınmaya katkıları açıkça görülmektedir. Türkiye’de toplam 12 ilde bulunan sanayi odaları, 1960-1966 yılları arasında kurulmuş ve sanayicilerin ihtiyaçlarına özel çözümler sunarak yerel ekonomiyi güçlendirmiştir. Sanayi odalarının bulunduğu iller, sanayi yatırımlarında büyük sıçramalar yapmış ve uluslararası rekabet gücünü artırmıştır. Mersin gibi güçlü bir üretim altyapısına, liman avantajına ve stratejik konuma sahip bir şehir için de bağımsız bir sanayi odası kurulması, sanayicilerimizin daha etkin desteklenmesini sağlayacak ve kentimizi Türkiye’nin en güçlü sanayi merkezlerinden biri haline getirecektir. Mersin Sanayi Odası, sanayicilerin spesifik ihtiyaçlarına odaklanırken, mevcut Ticaret ve Sanayi Odamız ticaret erbaplarının ihtiyaçlarına yönelik daha etkin hizmetler üreterek işbirliği içinde çalışacaktır. Böylece, her iki odanın da sağladığı hizmetler birbirini tamamlayarak, şehrimizin ekonomik kalkınmasını hızlandıracak ve ulusal ve uluslararası düzeyde daha güçlü bir rekabet avantajı elde etmesini sağlayacaktır” dedi.

Muhabir: Ceren Seyran İnan