Haber / Ceren Seyran İnan

Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'ne karşı eylem yaparak Milli Eğitim Bakanlığı önünden yürüyüş düzenleyen öğretmenler, gazlı müdahale ile engellenerek gözaltına alındı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyeleri müdahale ve gözaltılar sonrası oturma eylemi düzenledi. Mersin KESK Şubeler Platformu, Özgür Çocuk Parkı’nda yaptığı açıklama ile Öğretmenlik Meslek Kanunu görüşmelerini ve gözaltları protesto etti.

Mersin K E S K Subeler Platformu Ö M Ky İ Geri Cekin 2

KESK Şubeler Platformu adına açıklamayı yapan Eğitim – Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Ülkemizi sendikal hakların kullanımında dünyada en kötü 10 ülke listesine sokanlar bu yasaklama ve saldırıyla eleştirilerin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ispatlamışlardır. 9 Temmuz'da Ankara Kızılay'da iktidarın eğitim ve bilim emekçilerine, sendikamız Eğitim-Sen yönetici ve üyelerine yapılan saldırıyı ve demokratik haklarımızı kullanmamızı engellenmesini şiddetle kınıyoruz. Saldırıyı gerçekleştiren, haklarımızı kullanmamızı engelleyenler ve sendikal ayrımcılık suçunu işleyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı ifade etmek istiyoruz” dedi.

“Haklarımızı kullanmamızı engelleyenleri kınıyoruz”

Öğretmenlik Meslek Kanunu görüşmelerinin eğitim sendikalarının fikri alınmadan yürütüldüğü bilgisini veren Sümbül, “Ülkemizi sendikal hakların kullanımında dünyada en kötü 10 ülke listesine sokanlar bu yasaklama ve saldırıyla eleştirilerin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ispatlamışlardır. 9 Temmuz'da Ankara Kızılay'da iktidarın eğitim ve bilim emekçilerine, sendikamız Eğitim-Sen yönetici ve üyelerine yapılan saldırıyı ve demokratik haklarımızı kullanmamızı engellenmesini şiddetle kınıyoruz. Saldırıyı gerçekleştiren, haklarımızı kullanmamızı engelleyenler ve sendikal ayrımcılık suçunu işleyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı ifade etmek istiyoruz” diyerek Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada

Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi metnini kullanma çağrısı

“Öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmemekte, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırmaktadır. Eğitim emekçilerinin özlük haklarını zayıflatmakta, ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirmektedir. Eğitim emekçilerinin kazanılmış haklarını önemli oranda ortadan kaldırmakta, eğitim fakültelerinden mezun olmayı öğretmenliğe atanmada bir ayrıntı haline getirmektedir. Özel okul ve kurslarda öğretmenlik yapanların başta taban ücret düzenlemesi olmak üzere temel ekonomik ve sosyal haklarına, ücret ve çalışma koşullarına ilişkin bir düzenleme içermemektedir” diyen Sümbül, ILO ve UNESCO’nun hazırladığı ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metnini işaret etti.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı mücadele edeceklerini ifade eden Sümbül, tüm emek ve demokrasi güçlerini yasa tasarısı görüşmeleri boyunca devam edecek eylem ve etkinliklere güç vermeye çağırdı.

Muhabir: Ceren Seyran İnan