Mersin’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 830 bin 404 Mersin’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 830 bin 404

Haber / Alper Yetgün

Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. tarafından Aydıncık’a kurulması planlanan balık çiftliklerine karşı Mersin kamuoyundan açıklamalar ve yürütülen hukuki süreçler devam ediyor. Çevrecilerin, kurumların, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ardından Mersin Kent Konseyi de değerlendirmeleri basın toplantısı ile açıkladı. Mersin Kent Konseyi adına açıklama yapan Başkan Alper Girgeç, çevre çalışma gruplarının değerlendirmelerini aktardı.

“Mersin de turizm kenti”

Balık çiftliklerinin Edremit’ten sökülüp Mersin’e kurulması kararı hakkında konuşan Girgeç, “Onaylanan ÇED raporunda; Balıkesir İli, Edremit Körfezindeki projelerin taşınma sebebi, Balıkesir Valiliği İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nün 09.02.2021 tarihli ve E-12907815-145-397660 sayılı yazısı içeriğinde; Turizm öncelikleri göz önüne alınarak Edremit Körfezi sınırlarında ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği Bakanlık politikaları arasında yer almaması olarak belirtilmiş ve yine aynı ÇED Raporunda ‘turizm potansiyeli içermeyen’ Mersin İline ilgili yatırımın yer değişikliği yapılması kararı alınmış olup ÇED olumlu kararı yayınlanmıştır. Neticede Mersin’in payına 2. Turizm dalgasının merkezi olmak yerine, balık çiftliklerinin yeni adresi olma bahtsızlığı düşmüştür. Muğla ve Balıkesir’in kararlı tavrı karşısında, tüm balık çiftlikleri soluğu Mersin’de almışlardır. Bakanlığın Mersin’in turizm potansiyeli içermediğine dair görüşünün aksine kurulması planlanan balık çiftliklerinin yer aldığı bölgelerde plan kapsamında belirlenen 6 adet turizm merkezi bulunmakta olup Mersin’in bir turizm kenti olduğunu da ortaya koymaktadır” dedi.

“Mersin sahillerine uygun değil”

Mersin’in turizm potansiyeline, korunması gereken doğal alanlarına ve Akdeniz Fokları’na dikkat çeken Girgeç, “Bölgede kültür balıkçılığının faaliyete geçmesi, uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış Akdeniz fokları üreme ve yaşam alanlarını olumsuz etkiyecek ve yeni bulunan antik tersane kalıntılarına, önemli sit alanlarına ve yakın gelecekteki turizm potansiyeline zarar vermesi muhtemeldir” diyerek kentte bu yatırımların kabul görmediğini belirtti. Sosyal ve çevresel etmenleri bütün olarak değerlendirdiklerini ifade eden Girgeç şu sözleri kaydetti:

“Kent konseyi olarak, Bir bütün olarak ifade etmemiz gerekirse; Her geçen gün balığa talebin artması ile doğru orantılı olarak balık çiftlikleri artmakta ve söz konusu çiftliklerin üretim kapasiteleri genişlemektedir. Ancak ülkelerin sınırları belli ve denizlerin taşıma kapasitesi sınırlı iken sürekli artan balık çiftliklerinin çevreye ve doğal ortamlarımıza etkisinin ne olduğu, bu çiftliklerin ülkeler açısından bir güvenlik problemi oluşturup oluşturmadığı ve tüm bunların teknik yönleriyle ekonomik, sosyal ve çevresel açısından değerlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Yukarda açıklamış olduğumuz gerekçelerden dolayı balık çiftliklerinin Mersin sahillerinde kurulmasının uygun olmadığı düşüncesinde olduğumuzu, yapıldığı takdirde ileride önlenmesi mümkün olmayan sorunlara neden olacağını, bu şekilde kurulması planlanan balık çiftliklerine Mersin Kent Konseyi olarak karşı olduğumuzu belirtiyoruz.”

Editör: Alper Yetgün