Özel Haber

Mersin Çevre Platformu: “Denize 6 milyon ton asbest dökülüyor”

Mersin Çevre Platformu; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde toplanarak liman inşaatı sırasında denize dökülen asbest karışımlı maddeler konusunda açıklama yaptı.

Abone Ol

Haber / Ceren Seyran İnan

Mersin’de devam eden liman genişletme projesine itirazlarını sürdüren Mersin Çevre Platformu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması düzenledi. Verdikleri dilekçelerle Mersin Valiliği’ne itirazda bulunduklarını ifade eden Platform, hukuki yollara başvuracaklarını belirtti. Mersin Çevre Platformu adına açıklama yapan Sabahat Aslan, hazırlanan bilimsel raporlara değinerek, “TÜBİTAK, alınan Karot numunelerinin  20 adedinde asbest oranının sınır değerinin yüzde 0.1 olması gerekirken asbest oran değerinin yüzde 1’den fazla olmasından kaynaklı asbest içerikli numunelerin inorganik açısından riskli ve kansorejen olduğunu ve karotların Atık Yönetimi Yönetmeliği’ne göre  tehlikeli atık olduğunu, dip taramadan çıkacak malzemenin düzenli depolama alanında  düzenli depolanarak bertarafının yapılması gerektiğini analiz raporlarına yazmıştır” dedi.

“Akdeniz’de ekolojik felaket meydana getiriyorlar”

Yetkililere seslenerek projenin durdurulmasını isteyen Aslan, “MIP para ödememek için asbest karışımlı malzemeyi denize dökerek, Akdeniz’de çok büyük bir ekolojik felaketi meydana getirmiştir. Asbest yüksek derecede ısıya, aşınma ve paslanmaya karşı dayanıklı, erime noktası 1200°C’nin üzerinde, asitlere ve bazlara karşı dirençli, kimyasal tepkimelere girmeyen inert bir maddedir. Asbestin tüm formları Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından ‘kesin kanserojen’ olarak tanımlanmıştır. Asbestin dünyada ve ülkemizde üretimi ve kullanımı yasaktır” ifadelerini kullandı.

“Hukuki ve demokratik haklarımızı kullanacağız”

Asbest içerikli maddelerin kanserojen içerikli oluşunun canlıların sağlığını tehlikeye attığını yineleyen Aslan, “Denize dökülen asbestin yapısı gereği su ve benzeri maddelerle kimyasal tepkimeye girmez ve kanserojen yapısı bozulmaz. Ayrıca denize dökülen dip taramadan çıkan asbestli malzeme zaman içerisinde çeşitli aşınma ve çeşitli faaliyetler sonucu asbestli malzemenin havaya karışımı gerçekleşecektir. MIP tarafından denize dökülen asbest karışımlı malzeme denizin kirliliğine ve asbestin sahil bölgelerine yayılması sonucu başta deniz canlıları olmak üzere ekolojik sisteme insan ve çevre sağlığına çok zarar verecektir. Yaşam hakkımızı korumak için çevre felaketine neden olan bütün kurumlar hakkında hukuki ve demokratik haklarımızı kullanacağız” sözlerini kaydetti.