Haber / Ceren Seyran İnan

Feray Şahin için ölüm yıl dönümünde adalet arayışı sürüyor Feray Şahin için ölüm yıl dönümünde adalet arayışı sürüyor

Whatsapp Image 2024 09 17 At 12.59.11 (2)

Mersin Çevre Platformu, Mersin Adliyesi önünde bir araya gelerek Abdullah Şahutoğlu Mahallesi’nde hava kirliliği yaratan ve mahalle sakinlerinin şikayetlerine konu olan sanayi tesisleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Mahalle sakinleri ile adliye önünde buluşan Mersin Çevre Platformu üyeleri ve çeşitli kurum temsilcileri ‘Mahallemizde havamızı kirleten işletmeler istemiyoruz” pankartı açtı.

“Kirletici tesislerin çalıştırılması anayasaya aykırı”

Platform adına açıklama yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği Avukatı Semra Kabasakal, Mersin’de kirli üretim yapan tesislerin kurulumu çok yaygınlaşmaya başladığını söyleyerek, “Akdeniz ilçemizde bulunan Abdullah Şahutoğlu, Kazanlı, Karaduvar, Karacailyas mahallelerinde bulunan kirli sanayi tesislerinde yapılan üretimin sonucunda hava, su ve toprak kirlenmiştir. Özellikle hava kirliliğinden kaynaklı insanların yaşamı zehirli hale gelmiştir. Sosyal ve çevresel olarak bölgeye zarar veren bu kirletici tesislerin çalıştırılması; anayasanın ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ maddesine aykırıdır” dedi.

“Mahalleli yaz boyu cam açamadı”

Abdullah Şahutoğlu Mahallesi’nde yaşayan sakinlerin özellikle fabrikaların yaktığı kömür nedeniyle hava kirliliğine maruz kaldığını ifade eden Kabasakal, “Mahalleli kömür isinden, kömür kokusundan yaz boyu cam açamadı. Hava kirliliğine bağlı mahallede hastalıklar başladı. Bugün insan ve çevre sağlığının bozulmasına neden olan tesislerden Başhan Agro Gıda Bakliyat Üreticisi, Çimko Beton Santrali ve kirletici diğer işletmeler hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz” sözlerini kaydetti.

Akdeniz ilçesinde bulunan tesisler konusunda yetkililere çağrı yapan Kabasakal, temiz üretim yapmaları için gerekli önlemlerin aldırılmasını, temiz üretim yapmayan tesislerin kapatılmasını sağlamalarını talep ettiklerini ifade etti.

Basın açıklamasının ardından suç duyurusu dilekçelerini teslim eden platform üyeleri süreci takip edeceklerini bildirdi.

Muhabir: Ceren Seyran İnan