Mersin’de sağlıkçılar ayakta: “Şiddetsiz ortamda çalışmak istiyoruz” Mersin’de sağlıkçılar ayakta: “Şiddetsiz ortamda çalışmak istiyoruz”

Haber / Ceren Seyran İnan

Dünya Sağlık Örgütü, son 3 yılda ikinci kez Maymun çiçeği (mpox) virüsü nedeniyle küresel acil durum ilan etti. Hastalık 2022 yılında Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarında yayılmış, ölümlere neden olmuştu. Africa CDC'nin 9 Ağustos'ta yayımladığı rapora göre, Ocak’tan 8 Ağustos'a kadar 13 Afrika ülkesinde 2 bin 822 kişi virüse yakalandı, 14 bin 719 şüpheli vaka kayda geçti.

Dünya Sağlık Örgütü aşı geliştirme çalışmaları hakkında bilgi vererek Bavarian Nordic'in ürettiği ‘MVA-BN’ aşısının gereken ön yeterlilik testlerinden geçtiğini ve aşı listelerine alındığını duyurdu. Aşının aciliyet gerektiren yerlerde kullanılabileceği ve bulaşmayı azaltmasının ve salgının kontrol altına alınmasına yardımcı olmasının beklendiği ifade edildi. Özellikle yüksek riskli kişilerin MVA-BN aşısını kullanmaları önerildi. Aşının 18 yaşın üzerindeki kişilerde 4 hafta arayla 2 doz olarak uygulanabileceği belirtildi. Açıklamada, MVA-BN'nin şu anda 18 yaşın altındakiler için lisanslı olmadığı vurgulanarak, aşının bebeklerde, çocuklarda, ergenlerde, hamilelerde ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde "endikasyon dışı" kullanılabileceği bildirildi.

Muhabir: Ceren Seyran İnan