Özel Haber

LGS sonuçları sonrası Eğitim-Sen’den açıklama

Abone Ol

Haber / Gülsen Kaya

28 Haziran’da açıklanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçları sonrasında tercih dönemi başladı. Ortaöğretim yerleştirme sistemi ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) eğitime bakış açısını değerlendiren Eğitim-Sen Mersin Şubesi yaptığı basın toplantısı ile elindeki verileri paylaştı.

Yürütme kurulu adına açıklama yapan Eğitim-Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, sınava katılım oranının yüzde 95,61 olduğunu söyleyerek 500 tam puan alan öğrenci sayısının bu sene 352 olduğunu belirtti. Geçtiğimiz sene bu sayının 562 olduğunu, tam puan alan öğrenci sayısında düşüş olduğunu ifade eden Sümbül, “Tam puan alan ve yüzde 1-2’lik dilimlere giren 352 öğrencinin çoğunun özel okul çıkışlı olduğunu düşünüyoruz. Sosyoekonomik farklılıkların yarattığı eşitsizlikler her sene dile getirilmesine rağmen yakıcılığını korumaktadır. 14-15 yaşındaki çocuklar ağır sınav stresi ile pedagojiden uzak, bireysel yeteneklerin öne çıkarılmadığı bir yerleştirme sistemi ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Mevcut sınav sistemiyle öğrencilerin ilgi, bilgi, beceri ve farklı yeteneklerinin yok sayılıyor. İlave ders ve materyale ulaşamayan öğrencilerin okullarda ek ders yerine dini içerikli dersler görmesi eğitimdeki eşitsizliği artırıyor” dedi.

“MEB sınırlı veri paylaşıyor”

Önceki yıllarda sınava ve öğrencilerin durumuna dair daha detaylı bilgilerin paylaşıldığını ancak bu sene MEB’in sınırlı veri paylaşımı yaptığını belirten Sümbül, “Eğitimin niteliği üzerine tartışma yürütmeye imkân veren ‘sıfır çeken sayısı’, ‘derslere göre net sayıları’ gibi detayların paylaşılmamış olması eğitim sistemi üzerine genel bir değerlendirme yapılabilmesini engelliyor. Bu durum aynı zamanda sınava giren adayların isabetli tercihlerde bulunma imkânını da sınırlıyor. Sonuçlarda Türkiye ve il sıralamaları ile puan skalasına göre yığılmaların açıklanmamış olması; adaylara yalnızca bulundukları yüzdelik dilimin bildirilmesi öğrenci ve velileri zor durumda bırakıyor. LGS ile ilgili olarak her türlü ayrıntı bilgiye sahip olan bakanlığın sınırlı veri açıklaması şeffaflık tartışmalarının fitilini ateşliyor” diyerek öğrencilerin tercih döneminde zorlanacağını öne sürdü.

“Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü taraflı davranıyor”

Öğrencileri İmam Hatip Liselerine yönlendiren öğretmenlere 3 bin TL masraf bedeli ve başarı belgesi verileceği iddialarına da değinen Sümbül, “Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü de sadece Anadolu İmam Hatip Liseleri için tercih rehberi hazırlatarak bu konuda taraf olduğunu gösteriyor. Geçen yıl Mersin’de LGS sınavına giren öğrenci sayısı 32 bin 227 iken bu yıl bu sayı 25 bin 287’de kalmıştır. Ayrıca Anadolu İmam Hatip Liselerinde bu yıl kontenjan bin 200 civarında arttırılırken, Anadolu Liseleri, Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinde kontenjan sayıları 5 bin 700 civarında azaltılıyor. Okullar imam-hatipleştirilirken akademik eğitim veren okullarda derslik sayısı azaltılmakta, sınıf mevcutları 45 - 55 kişiye yaklaşmaktadır. Maarif modeli adıyla dayatılan yeni eğitim anlayışı da zaten nitelikli eğitimin önüne bir engel çekecektir ve bu durum bile öğrencilerin nereye yönlendirilmek istendiğinin açık bir göstergesidir” diyerek Mersin ile ilgili raporlarını iletti.

Sessiz kalmayacaklarını ve eğitim mücadelesine devam edeceklerini vurgulayan Sümbül şu ifadelere yer verdi:

“Biz Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak bu sistem ile öğrencilerimizi ve geleceğimizi karanlığa boğmak isteyenlere sessiz kalmayacağız. Protokoller, müfredat hazırlıkları ve uygulanan eğitim politikaları ile eleştirmeyen, sorgulamayan, bilim dışı güçleri öne çıkaran bir insan tipi yetiştirilerek biat kültürü üzerinden iktidarlarını daim kılmak isteyenlere geçit vermeyeceğiz. Bilimsel, laik, kamusal, demokratik, parasız anadilinde, cinsiyet eşitlikçi ve ekolojik bir eğitim mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz.”