Özel Haber

Lezzet severler için rota oluşturuldu

Yazın sıcak severler, kışın soğuk severlerden sonra şimdi de lezzet severler için rotalar oluşturuluyor.

Abone Ol

Haber / Begüm Acımış

Her köşesinde ayrı bir lezzetin bulunduğu Türkiye’de bu rotaları belirlemek hiç de zor değil. Lezzet dolu yolculuğa çıkmak isteyenler için Enuygun’un hazırladığı listeden istediğiniz konuma doğru yola çıkabilirsiniz. İşte sizi tadını damağınızda bırakacak lezzet yolculuğuna çıkaracak o liste…

Lezzet duraklarının ilki elbette ki gastronomi şehri Gaziantep oluyor. UNESCO tarafından gastronomi şehri ilan edilen Gaziantep, farklı kültürlerin etkisiyle zenginleşirken ünü ülke sınırlarını aşıyor.  Alinazik, küşleme, patlıcan kebabı, yuvalama, baklava, fıstıklı katmer ve beyran çorbası gibi tatların yanı sıra kabaklama, şiveydiz ve sulu salata gibi yöresel yemekler de Gaziantep mutfağını zenginleştiriyor.

Çukurova’nın verimli topraklarında yetişen her ürün elbette ki lezzetlidir. Adana da, kendine özgü lezzetleri ve misafirperverliğiyle kebap denince ilk akla gelen şehirlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Adana kebabı, ciğer, mumbar, şırdan ve çiğ köfte gibi eşsiz tatların yanı sıra bici bici, karakuş tatlısı, halka tatlısı ve taş kadayıf gibi tatlılarıyla da dikkat çekiyor. Kahvaltılarda sıkma ve Adana usulü su böreği, öğle ve akşam yemeklerinde ise analı kızlı ve sarımsaklı fıstık köfte gibi seçenekler damaklara hitap ediyor.

Dillere destan kebapların adresi Şanlıurfa. Etli çiğ köfte, Urfa kebabı, ağzı açık, ciğer kebabı ve bostana salatası gibi tatlar, şehrin en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor. Ayrıca lahmacun, tepsi kebabı ve lebeni gibi yemekler de tadılmadan dönülmemeli.

Ünlü etli ekmeği, Anadolu mutfağının vazgeçilmezlerinden olan fırın kebabı ve bamya çorbası, Konya’nın öne çıkan tatları arasında. Çebiç, sac arası tatlısı ve mevlana şekeri gibi yerel lezzetler ise ziyaretçilerin mutlaka denemesi gereken diğer seçenekler arasında yer alıyor.

Kayseri mutfağı, hamur işi ve kırmızı etin mükemmel uyumunu yansıtan yemekleriyle adeta bir lezzet şöleni sunuyor. Mantının tepsi ve yağ mantısı gibi çeşitleri, Kayseri pastırması, pöç kebabı, sucuklu köfte ve yağlama, şehrin en sevilen tatları arasında yer alıyor. Tahinli yaprak sarma, örgü pilav, aside tatlısı ve nevzine gibi yöresel tatlar da Kayseri mutfağını zenginleştiren diğer seçenekler arasında bulunuyor.

Etten vazgeçemeyenler için ise biraz daha doğuya gidiyoruz. Et yemekleriyle ünlü Siirt mutfağı, zengin lezzetleriyle dikkat çekiyor. Büryan kebabı, perde pilavı, kitel ve bumbar gibi yöresel tatlar, şehrin en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor. Ayrıca, pırtike çorbası ve zerfet gibi özgün yemeklerin yanı sıra aside tatlısı ve gebole gibi tatlılar da Siirt mutfağını zenginleştiriyor.

Osmanlı mirasını taşıyan mutfağıyla Edirne’de özellikle tava ciğeri ve badem ezmesi, şehrin en bilinen tatları arasında yer alırken gerdan tatlısı, zerde ve hardaliye gibi yöresel lezzetler de Edirne mutfağını farklı kılan tatlardan.