Haber / Alper Yetgün

Yenilenebilir kaynakların tüketimi ve gezegenin üretebildiği yenilenebilir kaynakların limitinin aşıldığı güne ithafen tanımlanan Küresel Limit Aşım Günü bu sene 1 Ağustos olarak belirlendi. Global Footprint Network (Küresel Ayak İzi Ağı) açıkladığı istatistiklerle doğal kaynakların 2024 için yıl bitmeden tüketildiğini, yedi ayda limite ulaşıldığını belirtti. Verilere göre Dünya’da gezegenin kendiliğinden ürettiği yenilenebilir doğal kaynakların yıl içindeki oranının limitine ulaşılarak gelecek zamanların üretiminden tüketilmeye başlanıldı.

“Doğal kaynak tüketimi olimpiyat branşı olsaydı insanlık rekor kırardı”

Mersin Edebiyat ve Sanat Kampı’ndan hayvanlar için farkındalık oluşturulacak Mersin Edebiyat ve Sanat Kampı’ndan hayvanlar için farkındalık oluşturulacak

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) bu yıl Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunlarına denk gelen Limit Aşım Günü hakkında yaptığı açıklamada olimpiyat branşı benzetmesi yaparak “Doğal kaynak tüketimi bir spor olsa, insanlık olimpiyat rekoru kırardı” sözlerini iletti. WWF-Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula, doğal kaynak tüketiminde limitlerin aşılması konusunda büyüme hızına atıf yaparak, “Büyüme yarışını bırakıp, kaynak tüketimini tersine çevirme yarışına girmeliyiz. Ülkelerin ekonomik kalkınmayla övünmeleri, doğal kaynakları tüketmekle övünmeleriyle neredeyse aynı şey. Bu kazanma hırsını sporculara bırakalım; gezegeni iyileştirmek, yaşamı sürdürmek ve doğal kaynakları restore etmek için hırslanalım” dedi.

Küresel Ayak İzi Ağı'na göre, Limit Aşım Günü'nü ileri kaydırmak için alınabilecek en etkili yöntemler karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen çalışmalar. Küresel Ayak İzi Ağı’na göre fosil yakıtları aşamalı olarak azaltarak terk etmek, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek hem gezegen için hem de stratejik ve mali açıdan en iyi rota. İnsanlığın Ekolojik Ayak İzi'nin yüzde 50 oranında azaltılması, Dünya Limit Aşım Günü'nü 93 gün yani minimum üç aydan fazla öteleyebilir.

Editör: Alper Yetgün