Haber / Begüm Acımış

Sıcak havaların yaşamı giderek zorlaştırdığı bu aylarda insanlar çözüm yolu olarak klimalara koşarken uzmanlar, klima kullanımının kontrolsüz hale gelmesi hakkında uyarıyor. Kontrolsüz klima kullanımının sağlık üzerinde etkilerine dair açıklamalar yapan uzmanlar; bu kullanımın belli hastalıkları, alerjik reaksiyon risklerini beraberinde taşıdığını ifade ediyor.

Birçok insan evlerinde, işyerlerinde, alışveriş merkezlerinde, arabalarında, toplu taşıma araçlarında klimalı bir ortamda daha konforlu halde yaşamayı tercih ediyor ancak bunun belli kontrollerle yapılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bilinçli hareket etmenin altını çiziyor.

Solunum yolu hastalıklarına dikkat!

“0000 Km” 1 Kasım’da vizyonda “0000 Km” 1 Kasım’da vizyonda

Özellikle evlerde uzun süreli kullanılan klimaların nem oranını düşürdüğünü bu nedenle solunum yolları üzerinde olumsuz etki yarattığını belirten uzmanlar, kapalı ve havalandırması sınırlı alanlarda yoğun bir şekilde çalışan klimalar, iç mekân havasını dolaştırarak toz, alerjen ve mikropların yayılma riskini artırabilir diyerek uyarıyor. Aynı zamanda solunum yollarının kolayca tahriş olabildiğini, enfeksiyon riskinin arttığını vurguluyor.

Lejyoner hastalığı bu yüzden başlıyor

Legionella bakterisi nedeniyle vücuda yayılan Lejyoner hastalığı halk arasında klima hastalığı olarak biliniyor. Özellikle su kullanan kapalı alan iklimlendirme sistemlerinin yaydığı bilinen bu hastalık büyük iş merkezleri, oteller, salonlar gibi yerlerde daha yüksek risk taşıyor.

Su kullanan kapalı alan iklimlendirme sistemlerinde su sistemlerinin düzenli olarak çalıştırılması, suyun durgun kalmaması ve belirli aralıklarla boşaltılıp dezenfekte edilmesi bu bakterinin yayılması önündeki en önemli önlemler arasında yer alıyor.

Klima kullanımında önemli olan bilinçli yaklaşım

Klima kullanımında oda sıcaklığının dengede tutulmasının önemli olduğunu belirten uzmanlar, 20-24°C arasında olan ortalama oda sıcaklığı ile denge halinde tutulması gerektiğini iletiyor. Isının dış ortam sıcaklığından 7-8°C daha düşük bir sıcaklığa ayarlanması yöntemler arasında yerini alıyor. İç mekan nem oranın dengede tutulması gerektiğinin önemini de hatırlatırken, odanın çeşitli yerlerine su dolu kaplar koyulabileceğini ve bol su tüketilebileceğini söylüyor.

Aynı zamanda belli aralıklarla klimaların kapatılarak mekanın havalandırılması, hava değişiminin sağlanmasına dikkat çekiliyor. Klima sistemlerinin filtrelerinin 6 ayda bir temizlenmesi ve kontrolden geçirilmesi de öneriler arasında yerini alıyor.