Özel Haber

Kış aylarında da su tüketimini ihmal etmeyin

Abone Ol

Haber / Begüm Acımış

Yaklaşık yüzde 60’ının sudan oluştuğu insan vücudunda gün boyunca; solunum, terleme, idrar ve bağırsaklar yoluyla bu su kaybedilir. Su ihtiyacı, kişiden kişiye değişse de her gün yaklaşık 2.5 litre su tüketimi önerilir. Vücuttaki tüm hücre ve organ sistemlerinin düzgün çalışması suya bağlıdır. Su; vücut sıcaklığının düzenlenmesinde, besinlerin hücrelere taşınmasında ve metabolizma sonucunda oluşan artık ürünlerin uzaklaştırılmasında rol almaktadır.

Yazın daha fazla gerçekleşen terleme yoluyla vücudumuzun daha fazla suya ihtiyacı olduğu düşünülse de aynı durum kış ayları için de geçerlidir. Kışın da susamasak bile kendimizi zorlayacak olsak da en az yaz aylarında olduğu kadar içmeliyiz.

Cilt sağlığı, kilo kontrolü böbreklerin yeterli çalışması için su hayatımızın olmazsa olmazı olmalıdır. Özellikle sabah uyanır uyanmaz bir bardak su içerseniz gece boyunca uyuyan metabolizmanız da uyanır ve bağırsaklarınız da çalışmaya başlar.

Az su içilmesine bağlı oluşan ödem böbreklerin yeterli çalışmadığını gösterir. Sindirim yavaşlar ve bağırsak sorunları yaşanmaya başlayabilir. Su tüketilerek böbreklerin yeterli çalışması sağlanmadığında toksin atımına ve vücudun temizlenmesi için karaciğer devreye girer ve destek olur. Bu durumda karaciğere binen yük artar. Karaciğerin en önemli görevlerinden birisi de yağ yakımını ve enerji harcanmasını sağlamaktır. Su içmediğimizde böbreğinde işinin bir kısmını üstlendiği için yağ yakımı üzerine etkisi azalmaya başlar.