Haber / Gülsen Kaya

Yaklaşık iki yıldır uygulanan yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar da her geçen gün artarak devam ediyor. Şikayetvar’a yapılan ev sahibi ve kiracı şikayetleri de artışını sürdürüyor. Kiracılar yüzde 25 zam sınırının kalkmasından şikayet ederken, ev sahipleri de kiracılar ile anlaşmazlıklarından hayat pahalılığından dertli. Çözüm platformuna bildirilen bazı şikayetleri sizin için derledik.  

20 bin TL maaş alıyorum, 11 bin TL kira veriyorum

“Yüzde 67 kira zam mı nedir? İnsaf ya, insaf! 20 bin TL maaşla çalışıyorum. Yeni evliyim ve 11 bin TL kira veriyorum. Sizin yaptığınız kira zammıyla, kiram ile maaşım neredeyse aynı oldu. Nasıl geçineceğim?”

Depremzedeyim kiram yüzde 100 zamlandı

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: “Deprem değil ihmal öldürüyor!” Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: “Deprem değil ihmal öldürüyor!”

“Depremzede olduğum için ev sahibim, yıllık kontratım bitince 6 bin 500 TL olan kirayı yüzde 100 zam yaparak 13 bin TL'ye çıkarmak istiyor. Bu fahiş zammı kabul etmediğim için beni evden çıkarmakla tehdit ediyor. Zamla ilgili olarak devletimizden yardım talep ediyorum. Fırsatçılarla ilgili gereğinin yapılmasını arz ederim.”

 Kiracım evden çıkmak için 300 bin TL teklif etti

“Kirada oturan bir ev sahibiyim. Kendi evim iş yerime yakın olmasına karşın 1 saat yol gidiyorum. 1 yıldır kiracımın evi tahliye etmesini bekliyorum. Kiracım 3+1 havuzlu bir sitede çok cüzi bir rakama otururken ben depreme dayanaksız eski bir binada oturuyorum. Kiracım üstelik en az 1 yıl daha evde oturacağını 1 yıl sonra da evden çıkmak için 300 bin TL talep ediyor. Kendi evimde ihtiyacım olmasına rağmen oturamıyorum. Kiracının benden para istemesi tacizine maruz kalıyorum. Adli süreç yavaş işliyor. Bu yavaşlık ev sahiplerini çok durumda bırakıyor. Mağdurum ve mağduriyetimin görülmesini istiyorum.”

 Evim varken kirada oturmak zorunda kalıyorum

“2022'de evlilik sebebiyle kiracımı evden çıkarmak için mahkemeye başvurdum. Mahkemenin ikinci celsesinde karara bağlandı ve tahliyesine karar verildi her şey ortadayken kiracım istinaf mahkemesine taşıdı. 3 ayda gelmesi gereken kararın istinaf mahkemesinin yoğunluğundan dolayı 18 ay ila 24 ay süresinde geleceğini söylüyor avukatım. Kendi evim varken başka evde 20 bin TL'ye kiraya oturmaktayım. Bu durum daha ne kadar sürecek bilmiyorum. Biz kiracım ile karşı karşıya kalıyoruz. Bir çözüm bekliyorum.”

Editör: Gülsen Kaya