Bartın

Kendi enerjisini kendi üretecek

Abone Ol

Bartın Üniversitesi (BARÜ) sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji çalışmaları kapsamında ihtiyacı olan elektriği üretecek çevreci örnek bir projeye daha imza atmaya hazırlanıyor.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) 2023 yılında başvuruda bulunduğu Dünya Bankası finansmanlı "Kamuda Yenilenebilir Enerji Projesi" kapsamında ziyaret edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığının mali güvencesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında gerçekleştirilen "Kamu Binalarında Yenilenebilir Enerji Tesislerine Ait Fizibilite Çalışmalarının Hazırlanması” çalışmalarına ilişkin olarak Kutlubey Yerleşkesinde yerinde incelemeler yapıldı.

Enerji üretimine uygun alanlar değerlendirildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Elektrik Elektronik Mühendisi Batuhan Aksoy ve müşavir firma yetkilisi tarafından enerji üretimine uygun alanları değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilen ziyarete, BARÜ’den Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Gökhan Arslan ve Enerji Yöneticisi Makine Yüksek Mühendisi Meriç Küçükköse eşlik etti. Yapılan ön incelemeler neticesinde Spor Bilimleri Fakültesi açık otoparkı ile Eğitim Fakültesi-İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi karşısındaki otoparkların, güneş enerjisi verimliliği projesi için yeterli kriterleri sağladığı uygun görüldü. İnceleme heyeti, değerlendirmelerinin ardından BARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik ile Genel Sekreter Prof. Dr. Selçuk Gümüş’ü ziyaret ederek bilgiler verdi.

Elektrik ihtiyacını GES ile karşılayacak

Bu kapsamda Kutlubey Yerleşkesinde belirlenen otopark alanlarının üzerine yerleştirilen güneş enerji sistemleriyle BARÜ, elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerjiden karşılayacak. Elektrik enerji sarfiyatının tamamının veya büyük bir kısmının Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurularak sağlanması yönündeki çalışmalara titizlikle başlanacak. Böylece BARÜ, ihtiyacı olan elektriği sürdürülebilir kaynaklardan üretecek.

“Daha yeşil ve daha temiz bir gelecek hedefiyle çalışmalar gerçekleştiriyoruz”

BARÜ’nün sürdürülebilirlik alanındaki başarılı çalışmalarına bir yenisini daha eklediğini belirten Rektör Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak ülkemizin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji dönüşümüne yönelik uygulamalarını destekliyor, temiz enerjiden elektrik üretimi sağlamak için kararlı adımlar atıyoruz. Bu noktada tükettiğimiz enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması için önemli projeyi daha hayata geçiriyoruz. Yeşil enerji diye tabir edilen güneş enerjisi sistemlerini yerleşkemize uyarlayarak hem çevreyi koruyacak hem de kullandığımız elektriği üreteceğiz. Bu itibarla ‘daha yeşil ve daha temiz bir gelecek’ hedefiyle çıktığımız bu yolda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a teşekkürlerimi sunuyorum. Daha iyiye ulaşma ve topluma model olacak çalışmaları hayata geçirme konusundaki teşvikleri için ise YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ve YÖK üyelerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Enerji verimliliği çalışmaları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliğinde 2022 yılında ilki düzenlenen, Üniversiteler Arası Enerji Verimliliği (ÜNVER-1) yarışmasında BARÜ üçüncülük ödülü almaya hak kazanmıştır. Enerji verimliliği alanında bilgi alışverişini artırmayı ve yeni çalışmalarla farkındalık oluşturmayı amaçlayan BARÜ, çevreye duyarlı uygulamalarla önemli kazanımlar elde etmişti.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’nın 18 Ağustos 2019 tarihli genelgesinde yer verilen “kamu binalarında 2023 yılına kadar asgari yüzde 15 enerji tasarruf” hedefinin üstüne çıkan BARÜ’de bu durumun sürdürülebilir hale getirilmesi için önemli çalışmalar yapılmıştı. Bunun sonucunda BARÜ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES) kapsamında yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında Türkiye’de ilk 5’te yer aldı.

Öte yandan BARÜ, Dünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2023 Etki Sıralaması (Impact Ranking) listesinde 2 alanda dünya çapında ilk 300’e girmeyi başarmıştı. Aynı sıralamada 7 alanda dünyada 401-600 bandında yer alan BARÜ, bu bant aralığında olan “Erişilebilirlik ve Temiz Enerji” ile “İklim Eylemi” kategorilerinde Türkiye’de ilk 20’de gösterilmişti.

Yine BARÜ, 85 ülkeden 1.183 üniversiteyi sürdürülebilirlik açısından değerlendiren UI Green Metric (Yeşil Ölçüm) sıralamasında dünyanın en iyi yükseköğretim kurumları arasında yer almıştı. Sıralamada sürdürülebilirlikte dünyanın en iyi 187’nci yükseköğretim kurumu olan BARÜ, Türkiye’de ise 13’üncü olmuştu.

Sürdürülebilir, doğayla uyumlu ve çevre dostu bir üniversite olma yolunda kararlı adımlar atılmaya devam edilen BARÜ’nün önümüzdeki dönemlerde ulusal ve uluslararası sıralamalardaki yerinin daha üst sıralara taşınması hedefleniyor.