Haber / Barış Çoban
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önünde toplanarak kazanılmış olan haklarından vazgeçmeyeceklerini belirterek ücretlerine zam talep etti. Açıklamaya kentte yer alan STK ve dernek temsilcileri de destek verdi. “Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz! İnsanca bir ücret, insanca bir yaşam istiyoruz!” yazılı pankartın açıldığı açıklamayı, BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen okudu.
“Fiyatlar arttı, maaşlar eridi”
BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, milyonlarca kamu emekçisi ve emeklinin alım gücünde yaşanan kayıpların; TÜİK’in Haziran ayı enflasyonunu 1,64 açıklanmasının ardından 6 aylık birikimli enflasyon oranı resmi olarak yüzde 24,73 olarak belirlendiğini ifade etti.
Kamu emekçilerinin 2024 yılı kümülatif zam oranının, 6 aylık resmi enflasyonun dahi altında kaldığını söyleyen Göçmen, “Kamu Emekçileri Temmuz ayından itibaren hızla reel alım gücünde düşme yaşayacak ama Eylül ayından itibaren eğitim maliyetleri, kiralardaki fahiş artış hızla artacak” açıklamasında bulundu.
“Emekçiler temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor”
Çarşıda yaşanan enflasyon nedeniyle emekçilerin en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale geldiğini vurgulayan Göçmen, sözlerine şöyle devam etti:
“Ülkemiz kendi vatandaşları için artık bir tatil cehennemine dönüşmüştür. 4 kişilik bir ailenin tatil maliyeti yaklaşık 100 bin TL’yi bulurken, Türkiye’de emekçilerin yarısından fazlası artan yaşam maliyetleri nedeniyle tatil planı yapamamaktadır.
Üstelik kötü yönetilen ekonominin, seçim ekonomisinin faturası da sözde Kamu Tasarruf Genelgesi ve yeni vergiler ile biz emekçilere çıkarılmaktadır. Kamuda personel servisleri kaldırılırken, birçok kamu kuruluşunda yemek, su, çay gibi giderlere ait bütçe kalemleri sınırlanmaktadır. İşyerlerinde emekçiler temizlik ve hijyen malzemelerini neredeyse kendileri temin eder hale gelmiştir.
Kamu emekçilerinin işe gelişlerinden tasarruf etmek yerine onların özlük haklarını, ekonomik koşullarını iyileştirici çalışmaların yapılması gerekmektedir.
80 milyon yurttaşa hizmet veren ve EYT’nin yarattığı aşırı iş yükü altında ezilen Sosyal Güvenlik Emekçileri kazanılmış haklarından vazgeçmeyecektir.
Bu koşullarda kamu emekçilerinin en temel ihtiyaçlarını karşılayamayacakları açıktır. Gerçekten tasarruf yapılacaksa hiç üretmeden ülkenin bütçesini hortumlayanlardan, rant çetelerinden yapılmalıdır.”
Kamu emekçilerinin talepleri
Kazanılmış olan haklarının geri verilmesini isteyen Göçmen, taleplerini şu şekilde sıraladı:
“İptal edilen personel servis hizmeti ihaleleri yeniden açılmalı, tüm büyük şehirlerde personel servis hizmeti sağlanmalıdır.
Acilen 3600 Ek Gösterge adaletsizliğine son verilmeli ve tüm SGK emekçileri için yasal çalışma yapılmalıdır.
Tüm SGK Emekçileri için Sosyal Güvenlik Hizmet Sınıfı-Uzmanlık kadrosu oluşturulmalıdır.
Ek ödemeler 20 puan artırılmalı ve tüm ek ödemeler seyyanen ödeme dahil taban maaşa eklenmelidir.
12 yıldır Anayasa Mahkemesi kararına rağmen ödenmeyen ikramiyeler toplu olarak ödenmelidir.
Enflasyon oranında artırılmak üzere 10 bin TL kira yardımı yapılmalıdır.
İhale yapılmadan uzatılan banka promosyon anlaşması derhal güncellenmelidir.”