Haber / Ceren Seyran İnan

Mersin’in de aralarında bulunduğu 53 ilde “Narkoçelik-43” operasyonları Mersin’in de aralarında bulunduğu 53 ilde “Narkoçelik-43” operasyonları

Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı Mersin Müfide İlhan Öğrenci Yurdu giriş güzergahında bir kadın öğrencinin araçla yaklaşan erkeler tarafından taciz edildiği iddiası sonrası Mersin Kadın Platformu, yurt binası önünde protesto eylemi yaptı. Kadın öğrencilerle birlikte yapılan eyleme müdahale eden polis ekipleri basın açıklaması yapılmasını engellemek amacıyla abluka başlattı. Yurt giriş kapısı önünde açıklama yapmak isteyen kadınların yürümesi üzerine çevik kuvvet ekipleri barikat kurarak müdahale etti. Yoğun arbedenin yaşandığı yürüyüş barikatın kadınlar tarafından aşılmasıyla tamamlandı. Yurt kapısı önünde oturma eylemi başlatan kadınlar, ‘Erkek vuruyor, devlet koruyor’, ‘Güvenli yurt, güvenli kampüs’, ‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz’ sloganlarıyla açıklama yapmaya çalıştı. Polis ablukası içinde açıklamayı tamamlamaya çalışan kadınlar sık sık “Kadınlara değil, katillere barikat” sloganlarını atarak polis ekiplerine tepki gösterdi.

“Kadınlar ve çocuklar için kadın dayanışmasını büyütmek mi suç?”

Engelleme girişimleri üzerine yürüyerek açıklamayı okuyan kadınlar, “Valiliğe ve bizleri her yan yana gelişimizde tehdit eden polislere soruyoruz; ‘Rahatsız edici olan her gün en az 3 kadının öldürülmesi mi yoksa buna karşı ses çıkarmamız mı?’ Soruyoruz; ‘Güvenli dediğiniz yurt önünden kadınların kaçırılması ve yürüdüğümüz hiçbir sokakta güvende hissetmemiz mi rahatsız edici yoksa buna karşı mücadele etmemiz mi?’ Soruyoruz; ‘Kaçırılan, kaybedilen, katledilen bütün kadınlar ve çocuklar için kadın dayanışmasını büyütmek mi suç yoksa bunu engellememek mi?’ Biz tam da böyle kritik bir dönemde kadınlara ve kadın örgütlerine dönük artan saldırıların temelde kadın düşmanı politikaların, farkındayız. Tacizciler, tecavüzcüler ve katiller şikayetlere, ihbarlara ve suç kayıtlarına rağmen cezalandırılmıyor ve kadınların can güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor. Cezasızlık politikalarıyla, kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze ön açıcı söylem ve pratikler ile faillere güç veriliyor! Faillere güç vermeyi bırakın, kadın cinayetlerini önleyecek politikaları uygulayın, uygulamak zorundasınız”

“Kampüs ve yurtları güvenli hale getirin”

Üniversite yurtları ve kampüsler konusunda güvence isteyen kadınlar şu talepleri dile getirdi:

“Üniversite çevresi aydınlatma ve kamera güvenlik sistem takibi ile güvenli hale getirilmelidir. Kadınların herhangi bir şiddet durumunda ulaşabileceği cinsel tacizi önleme birimleri acilen kurulmalıdır. Kampüs içerisine şiddet butonları oluşturularak, şiddet durumlarında kadınların mücadele yöntemleri arttırılmalıdır. Yurtlar dağ başında, ulaşım olmadığı noktalara değil kadınların kendisini güvende hissedeceği yerlere yapılmalıdır. Ne soruşturma tehditleri ne yurt önlerine diktiğiniz ahlak bekçisi güvenlikler ne barikatlar ne de göz altılar kadın dayanışmasını büyütmemizi engellemeyecek. Bulunduğumuz amfilerden, liselerden, sokaklardan, atölyelerden ve mahallelerden kadın dayanışmasını örgütlemeye ve büyütmeye devam edeceğiz.”

Muhabir: Ceren Seyran İnan