Haber / Ceren Seyran İnan

‘Biz Yazdık Biz Uygulatacağız 6284 İçin Seferberliğe’ sloganıyla basın toplantısı düzenleyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri, 6284 sayılı kanunun etkin uygulanması için seferberlik çağrısı yaptı.  Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim açılış konuşmasında, 6284 sayılı kanunun önemine dikkat çekerek “6284 sayılı kanun; kadınları koruma, önleme ve güçlendirme gibi bütünsel politikalar geliştirme mantığına sahip bir kanundur. Ancak bu yasa etkin bir şekilde uygulanmıyor. Biz, 6284’ü yazdık, şimdi onu uygulamak için seferberlik başlatıyoruz” dedi.

“Kadın ve çocuk ölümleri karanlıkta bırakılıyor”

Platform yaptığı açıklamada 2024 yılının ilk 8 ayında 261 kadın, erkekler tarafından öldürüldüğü, 164 kadının ölümünün ise şüpheli durumda olduğunu belirterek, “Kadınlar evlerinde öldürülüyor, en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülüyor. Evli oldukları erkekler, ayrılmak istedikleri erkekler, babaları, akrabaları… Erkekler yalnızca kadınları öldürmüyor, kadınların yakınlarındaki kişileri de öldürüyor. Babalar, kadınları tehdit etmek için kendi çocuklarını da öldürüyor örneğin. Ağustos ayında İzmir’de 3 çocuk babaları tarafından öldürüldü” sözlerine yer verdi.

Açıklamada kadın ve çocuk ölümlerinin karanlıkta kaldığını, pencereden ya da balkondan düşme gibi gösterilmeye çalışıldığına dikkat çekildi.

Uğur Dündar, Cem Yılmaz’ın kapısına dayandı, o muhteşem replik yeniden gündem oldu Uğur Dündar, Cem Yılmaz’ın kapısına dayandı, o muhteşem replik yeniden gündem oldu

“Tüm illerde, ilçelerde, mahallelerde, üniversitelerde 6284’ü anlatacağız”

Kadınların özgürce yaşadığı günler için mücadele edeceklerini söyleyen Platform, 6284 Sayılı Kanun’un kadınların yaşamı için bir anahtar olduğunu ifade etti. “6284, ilk olarak, şiddete uğradığımızda başvurabileceğimiz mercileri genişleterek yola başlamış. KADES bu fikrin biz izdüşümü olarak var. KADES uygulaması ile şiddete uğradığınızda bir butonla polisin gelmesini sağlayabilirsiniz” diyerek 6284 Sayılı Kanun’un kadına yönelik şiddetle mücadele etmenin en önemli araçlardan biri olduğunu belirtti. Başlattıkları seferberliğe dair detayları paylaşan platform şunları aktardı:

“Kadın cinayetlerini durdurma mücadelesine başladığımızda, kadınları koruyacak bir kanun bile yoktu. Devlet, öldürülen kadınların verisini tutmaya bile gerek görmezdi. Kol kola girdik, fikir ürettik, politika geliştirdik. Hep birlikte 6284 Sayılı Kanunu hazırladık. Toplantılar yaptık, anlattık. Öldürülen kadınların davalarında gerçekleri açığa çıkardık. Yeri geldi eylemlerimizde rakamlarını tek tek taşıdık. Toplumsal bir dönüşümü de birlikte yarattığımızı görmeliyiz. Kadınlar haklarının farkında, önlerine çıkarılan engellere karşı mücadele ediyor. Yalnızca kadınlar da değil, koca bir toplum kadınların yaşam hakkı mücadelesinde yanımızda. Kadınları yaşatacak olan 6284, onu etkin bir şekilde uygulatacak olanlar da bizleriz. Şimdi sıra önümüze çıkardıkları engelleri birer birer kaldırmakta, birlikte hazırladığımız 6284’ü uygulatmakta. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri olarak bir seferberlik başlatıyoruz. Tüm illerde, ilçelerde, mahallelerde, üniversitelerde 6284’ü anlatacağız. Nerede bir kamu görevlisi görevini ihmal ediyorsa peşinde olacağız. Nerede bir kadın şiddete uğruyorsa yanında olacağız. Öldürülen kadınların, kaybolan çocukların arkasından meydanlarda olacağız. Bunları yapacağız ki, kadınlar yalnız olmadığını bilsin. Kadın düşmanları da bunu bilsin. Tüm kadınları da bu mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz.”

Muhabir: Ceren Seyran İnan