Haber / Ceren Seyran İnan

Okulların açılmasıyla birlikte çocuk işçiliğine ve mesleki eğitime dikkat çekmek amacıyla çocuk işçi ölümlerine dair rapor yayınlayan İSİG, 2023 Eylül-2024 Ağustos eğitim - öğretim yılında meydana gelen ölümler konusunda açıklama yaptı. İSİG Meclisi’nin hazırladığı rapora göre bir yılda en az 66 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Kayıtlara göre 24 çocuk tarım sektöründe, 17 çocuk sanayi sektöründe, 13 çocuk inşaat sektöründe ve 12 çocuk hizmet sektöründe çalışırken hayatını kaybetti.

“OSB’ler çocuk işçi ölümlerini kentlere taşıdı”

G X Lft1 X Wc A Aujg6

Sanayi ve inşaat sektöründe çocuk işçi cinayetlerinde geçmiş yıllarla karşılaştırılma yapıldığında sanayi ve inşaat sektöründe ölümlerin arttığı görüldü. Önceki yıllara göre sanayi sektöründe çalışan ve hayatını kaybeden çocuk işçilerin sayısının artışına dair detaylara yer veren İSİG açıklamasında, “Kırsal yoksulluğun devam etmesine rağmen çocuk işçi ölümlerinin kentlere kaymasının bazı nedenleri var. Zira kırsal yoksulluk bitmediği gibi derinleşerek devam ediyor. Ne var ki, kentsel yoksulluğun derinleşmesi, özellikle Mesleki Eğitim Merkezi’nde (MESEM) gördüğümüz üzere bizzat devlet politikalarıyla kitleselleştirilen çocuk işçilik ve tüm Anadolu kentlerinde yoğunlaşan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) gerçekliği artık çocuk işçi ölümlerini kent merkezlerine ve çeperlerine taşımış durumda. Tarım işçisi çocuklar tamamen sosyal hayattan dışlandığı ve yerleşim merkezleri dışında hem yaşadıkları hem çalıştıkları alanda çevrelendiklerinden ötürü ölümleri devlet ve sermaye tarafından ‘görünmez’ kılınıyordu. Oysa çocuk işçiler artık her yerde, kentlerin merkezinde, AVM’lerde, sokakta, şantiyelerde, sanayide ve OSB’lerde. Her ailede veya sülalede bir çocuk çalışıyor, her sokakta tanıdık bir çalışan çocuk var” detaylarını paylaştı.

Yeni MİY, Erbaaspor hazırlıklarına başladı Yeni MİY, Erbaaspor hazırlıklarına başladı

Mersin-Antalya- Hatay-Adana çocuk işçiliğin yoğunlaştığı havzalardan biri”

Çocuk işçiliğin yoğunlaştığı dört havza ve coğrafi koridoru işaret eden raporda “Birincisi İstanbul-Kocaeli, ikincisi Şanlıurfa-Gaziantep, üçüncüsü Konya-Karaman-Aksaray ve dördüncüsü ise Adana-Hatay-Antalya-Mersin. Yukarıda belirttiğimiz üzere MESEM’ler ve Anadolu’da yaygınlaşan OSB gerçeği çocuk işçiliğin yoğunlaştığı alanlar” ifadelerine yer verildi.

Muhabir: Ceren Seyran İnan