Haber / Ceren Seyran İnan

Btk

2 Ağustos sabah saatlerinden itibaren sosyal medya platformu Instagram’a erişim engeli getirildiği anlaşıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişim engeli kararının uygulandığı öğrenilirken herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. BTK sitesinde erişim engeli kararı yer alırken resmi gerekçe konusunda tahminler yürütülüyor.

Ekran Görüntüsü 2024 08 02 101809

Gerekçe konusunda en güçlü tahmin Instagram ve Facebook uygulamalarının sahibi Meta’nın İsrail'in suikastıyla hayatını kaybeden İsmail Haniye’ye yönelik paylaşımları engellemesi ve kaldırması şeklinde yorumlanıyor. Bu yorumun yapılmasında en büyük etken İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un 31 Temmuz tarihli paylaşımında Instagram’ı kınamış olması oldu. "Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir" paylaşımına bağlanan yasak tahminleri hakkında tartışmalar devam ediyor.

Feray Şahin için ölüm yıl dönümünde adalet arayışı sürüyor Feray Şahin için ölüm yıl dönümünde adalet arayışı sürüyor

Sosyal medyada tepkiler büyüyor

Ekran Görüntüsü 2024 08 02 101739

Sabah saatlerinde Instagram’a giriş zorluğu çeken ve erişim engeli kararını öğrenen kullanıcılar yoğun olarak bir diğer sosyal medya platformu olan X’te konuya dair tepkilerini dile getirdi. Özellikle Fahrettin Altun’un sansür yorumu sonrası erişim engeli kararının alınması kullanıcılar tarafından “sansürün daha büyüğü, kafalarına göre yasak koyuyorlar, üçüncü dünya ülkesi miyiz?” şeklinde yorumlara neden oldu.

En çok konuşulan gündem haline gelen erişim engeli konusunda İletişim Başkanlığı’ndan resmi açıklama bekleniyor.

Ekran Görüntüsü 2024 08 02 1018098

Muhabir: Ceren Seyran İnan