İNSANLIK DÜNYANIN VİRÜSÜ MÜ?

Abone Ol

İnsanoğlunu virüse benzetmek mümkün. Kabaca bir söylemle; virüs, bulunduğu dokuyu öldürür ve komşu dokuya geçer. O dokuyu da öldürür ve yine komşu dokuya geçer. Böyle böyle yaşamaya devam eder. Taa ki geçecek bir doku kalmayıncaya kadar. Çünkü virüsün yaşamak için de bir dokuya ihtiyacı vardır. Tıpkı tipik bir insan-doğa ilişkisi gibi...

Çoğu insan diyor ki; insanlar dünyayı yok edecek! Bilim insanları şu cevabı veriyor: “Dünya var olmaya devam edecek. Dünya, üzerinde insanlar yaşamadığı zaman vardı, insanlar yaşarken de var, gelecekte de var olmaya devam edecek. Sadece insanların yaşaması için uygun bir dünya olmayacak. Dünya geçmişte buzul çağı geçirdi. Bir buzul çağı daha geçirebilir. İnsanlar dünyayı değil, kendilerini yok ediyorlar.”

Kötü olan şu ki; insanlık doğanın dengesini bozarak kendisinden daha önce birçok canlının yaşamsal ortamını ortadan kaldırmakta. Alttaki fotoğrafı ilk gördüğümde küresel ısınmanın etkilerini anlatan çok çarpıcı bir örnek olduğunu düşünmüştüm. Üzerinde avlanabileceği buz kütleleri kalmayınca açlığa mahkum olan bu kutup ayısı belki de nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

İnsanlar şunun kararını vermeli : Bugününü yarınına zarar vermeden yaşamak istiyor musun?

Herkese iyi hafta sonları dileklerimle