Haber / Gülsen Kaya

Hava sıcaklıklarının yaşamımıza etkisi son günlerde yoğunluğunu iyice hissettirirken hayvanlar da aynı konuda zorluklar yaşıyor. Sıcak hava, canlı sağlığını tehdit ederken ölümcül risklere de neden oluyor. Sıcak havalarda kendimizi korumak, güneşten kaçınmak için çeşitli yöntemlere başvururken aynı ve benzer uygulamaları hayvanlar için de uygulamak mümkün.

Sıcak havadan hayvanların çok iyi korunması gerekirken, hayvan dostlarımız için alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanıyor:

1-Güneş çarpmalarına dikkat edilmeli

Covid'in XEC varyantında yeni bulgular Covid'in XEC varyantında yeni bulgular

Hayvanlar, sabah erken ya da akşam saatlerinde yürüyüşe çıkarılması gerekiyor. Beslenmelerine de aynı şekilde dikkat edilmesi gerekiyor.

2-Bol su tüketmeliler

Hava sıcaklıklarının artmasıyla insanlar gibi hayvanların da su tüketim oranı artıyor. Bunaltıcı sıcaklarda en çok ihtiyaç duyulan şey su tüketimi olarak karşımıza çıkıyor. Sokak hayvanları için sokak köşelerinde gölgelere bırakılacak su kapları önem teşkil ediyor. Ev hayvanları için ise su kaplarını sürekli temiz su ile tazelemek, birkaç su kabını aynı anda kullanmak önemli.

3-Klima ve vantilatör gibi serinletici araçlardan faydalanmalarını sağlayın

Ev hayvanlarının sıcaklıkların arttığı dönemlerde iç mekanlarda tutulması hayati önem taşıyor. İç mekanların doğrudan güneş almayan yerler olması ev hayvanları için yaşamı kolaylaştırıyor. Aynı zamanda iç mekanlarda kullanılan klima ve vantilatör gibi serinletici araçlar hayvanlar için hayat kurtaran önlemlerin başında geliyor.

4-Hayvanları arabalarda uzun süre tutmayın

En sık yapılan hatalardan biri olduğu söylenen otomobil gibi araçlarda hayvanların tutulması durumu ölüm riskini beraberinde getiriyor. Hava sıcaklığının fazla olduğu dönemlerde kapalı araç içerisinde iki katına kadar varabilen sıcaklıklar hayvanlar için ani ölüm riskini taşıyor.

5-Sıcak çarpması belirtilerini gözlemleyin

Hayvanlarda sıcak çarpması belirtilerini bilmek ve basit müdahalelerde bulunmak hayatlarını kurtarmakta kolaylık sağlıyor. Sık sık nefes alma, aşırı salya akması, ishal, kusma, koordinasyon bozukluğu gibi belirtilere dikkat ederek müdahalede bulunmak gerekiyor. Hızlıca bol su tüketimini sağlamak, bulunulan mekanı serinletmek, kafese ya da bulundukları ortama serinletici buz kapsülleri bırakmak çözümler arasında yer alıyor.

Muhabir: Gülsen Kaya