Haber / Evrim Mutlu

Fizyoterapist Gizem Son, temelde kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tanısı, cerrahi dışı tedavisi ve rehabilitasyonunu ele alan bir tıbbi uzmanlık alanı olan fizyoterapinin tanımı ve tedavi programlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Fizyoterapi nedir?

Fizyoterapinin tanımını yapan Son, “İnsanların kuvvet, hareket ve genel iyilik hallerinin korunması, maksimum hale getirilmesi ya da yenilenmesinde yardımcı olan bir sağlık bilimi fizyoterapi. Kronik ağrı gibi birçok akut ve kronik problemlere bütünsel olarak yaklaşan kişinin sağlık durumunun, yaşam kalitesinin iyileştirilmesinden sorumlu aynı zamanda” dedi.

Bir fizyoterapistin sahip olması gereken özellikler konusunda bilgi veren Son, en önemli 3 özelliğin; sabırlı olmak, mesleki olarak bütüncül bakış açısına sahip olmak ve insan sevmek olduğunu kaydetti.

Peki hangi hastalıklar ve şikayetler daha sık görülüyor?

Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada

Fizik tedavi branşını ilgilendiren sistem ve hastalık yelpazesinin çok geniş olduğunu belirten Son, “Hareket sistemini oluşturan kas ve kemik problemleri ile diğer yumuşak doku problemleri, sıklık açısından ilk sırayı oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Tedavi yöntemi ve süreciyle ilgili açıklama yapan Son, şunları söyledi:

“Tedavi programları, hastaya özel değerlendirme sonucunda belirleniyor. Tedavi programlarında aktif ve pasif tedavi yöntemlerinden uygun olanları seçerek tedaviye başlıyoruz. Hastadan hastaya ve hastalık durumuna göre süre değişmekle beraber, fizik tedavi seansları genellikle haftada bir veya birkaç kez yapılır ve tedavi süreci birkaç hafta ila birkaç ay arasında değişebilir.”

“Manevi anlamda karşılığı çok yüksek ve kıymetli bir mesleğe sahibim”

Fizyoterapist olmanın iyi yanlarına dair konuşan Son, “Öğrencilik ve meslek hayatım süresince, manevi anlamda karşılığı çok yüksek ve kıymetli bir mesleğe sahip olduğumu hissettim ve hala hissediyorum. İnsan hayatına dokunabilmek başlı başına çok güzel ve tarifsiz bir duygu. Mesleği yaparken, sabrı ve azmi hastalarla birlikte öğreniyoruz” dedi.

Fizik tedavi ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fizyoterapist Gizem Son, “Yaşam biçimimizin dengede ve düzende olması gerekiyor. Bütüncül yaklaşmak gerekirse; ruhsal, sosyal ve fiziksel anlamda, beslenme alışkanlıklarında ve uyku düzeninde, hayat dair gerekli özenin gösterilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Muhabir: Evrim Mutlu