Haber / Yavuz Arslan Karakoç

ÖSYM, üniversite tercihleri dönemiyle birlikte spor bölümlerine dair kontenjanları açıklayarak özel yetenek sınavları ile yerleştirmeleri merkezi sisteme bağladı. ÖSYM’nin 2024 yılı Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu’na göre, kadınlara ayrılan kontenjan yüzde 40’a düşürüldü. Negatif kota uygulaması ile yüzde 50 olan kadın kontenjanının düşürülmesi tepki çekti. Kadın başvurularının düşük kaldığı durumlarda erkeklere kaydırılan kontenjanların da artık yapılamayacak olması, kadınların spor bölümlerindeki durumunu sayısal olarak daha da aşağı düşürüyor.

EŞİK, kadınların spor eğitimine ve aktivitelerine katılmasından rahatsızlık duyanların, spora katılımı daha da aşağı çekmek için uğraştığını savunarak, “Medyası, siyasetçisi ve trol ordusu ile Kadın Voleybol Milli Takımını itibarsızlaştırmaya çalışan zihniyetle Afganistan’da kadınlara sporu yasaklayan zihniyetin çok farkı yok. Suudi Arabistan’da kadınların maça gitmesi serbest bırakılalı henüz bir iki yıl olmuşken herkesin Türkiye nereye sorusunu sorması, kadın erkek eşitliğinin ve laiklik ilkesinin tahrip edilmesini ülkenin en önemli sorunlarından biri olarak görmesi gerekir” dedi.

DeFacto’dan Afra’lı koleksiyon DeFacto’dan Afra’lı koleksiyon

“Örneğin; Eskişehir Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nin antrenörlük bölümüne 14 kadın 21 erkek, İzmir Demokrasi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümüne 21 kadın 30 erkek, Akdeniz Üniversitesi ise 16 kadın 24 erkek öğrenci kabul edecek. Tüm üniversitelerde artık kadın sporculara negatif kota uygulanacak” örneğini vererek dokuz devlet üniversitesinde yüzde 50 kotanın düşürüldüğünü ifade eden açıklamada sporda eşit temsil için kadınlara en az yüzde 50 kontenjan ayrılmalı ve merkezi sistemden vazgeçilmeli çağrısı yapıldı.

Muhabir: Yavuz Arslan Karakoç