Haber / Aysun Koç Aydoğan
3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde engelli kadınlar hakkında hazırladıkları raporu yayınlayan Engelli Kadın Derneği (ENG-KAD) ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi engelli kadınların yaşam standartları hakkında detaylı bilgileri paylaştı. ‘Türkiye’de Engelli Kadınların Durumu, İhtiyaçları ve Öncelikleri: Hak Temelli Bir Araştırma’ başlığıyla yayınlanan raporda, Türkiye’deki 991 engelli kadın ve onların bakımıyla ilgilenenlerin verilerini içeriyor.
Rapora göre, engelli kadınların her dördünden biri şiddetle karşılaşıyor. Engelli kadınlara yönelik şiddet daha kolay ve karşılıksız görülüyor. Engelli kadınların yaşamları içinde yaşadığı eşitsizlikleri detaylandıran raporda şu ayrıntılara yer verildi:
“Şiddet ve Güvenlik: Her 10 engelli kadından 4’ü şiddet gördüğünü belirtirken, şiddetin yüzde 89,5’i duygusal, yüzde 13,5’i cinsel ve yüzde 4,7’si fiziksel olarak gerçekleşiyor. Ancak, şiddete maruz kalanların yalnızca yüzde 31’i bu durumu bir kuruma bildiriyor.
İstihdam: Engelli kadınların yarısı, kendilerine uygun bir işe yönlendirilmediklerini ifade ederken, yüzde 25’i işyerinde ayrımcılıkla karşılaşıyor. İş güvencesi olmayan kadınların oranı ise yüzde 10.
Eğitim: Kadınlar, ekonomik ve fiziksel engeller nedeniyle eğitime erişimde zorluk yaşıyor. Eğitimlerini sürdürebilen kadınların yüzde 54,4’ü çalışabilirken, eğitimine devam edemeyenlerde bu oran yüzde 16,6’ya düşüyor.
Sağlık Hizmetlerine Erişim: Kadınların yüzde 47’si sağlık hizmetlerine erişimde zorluk yaşıyor. Özellikle zihinsel engelli kadınların yüzde 82,4’ü ihtiyaç duyduğu yardımcı cihazlara ulaşamıyor.
Sosyal Hayata Katılım: Engelli kadınların yüzde 69’u halka açık alanlara erişimde güçlük çekerken, görme ve ortopedik engelli kadınların yarısı toplu taşıma araçlarına ulaşamıyor”
Raporun sonucunda yapılan araştırmaların verileri ortaya konulurken, “Odak grup görüşmeleri yoluyla elde edilen nitel veriler, engelli kadınların özgün yaşam deneyimlerini ortaya koyarak, nicel verilerin yeterince aydınlatamadığı konuları açığa çıkarmada etkili bir araç olmuştur. Odak grup tartışmalarında ortaya çıkan ortak temalar, engelli kadınların maruz kaldığı olumsuz tutumlar, ayrımcılık ve erişilebilirlik sorunlarıdır. Bu sorunlar, engelli kadınların eğitim, sağlık, istihdam, adalete erişim, kişisel ilişkiler ve bağımsız yaşayabilme yetisi gibi birçok alanda yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir” sonucuna yer verildi.