Özel Haber

Emekliler sokağa çıktı: “Holdinglere değil emeklilere bütçe”

2021 Tüm Emekliler Sendikası ve Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şubeleri düzenledikleri ortak eylemde “Açlık ve sefalete teslim olmayacağız” diyerek açıklama yaptı.

Abone Ol

Haber / Ceren Seyran İnan

“Açlık ve sefalete teslim olmayacağız” diyerek ortak basın açıklaması düzenleyen 2021 Tüm Emekliler Sendikası ve Türkiye Emekliler Derneği Mersin Şubeleri, 2025 bütçelerini konu ederek emeklilere ayrılan bütçeye razı olmadıklarını dile getirdiler. Ortak açıklamayı yapan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “Biz bu hâldeyken meclise sunulan 2025 yılı bütçe taslağına baktık ve gördük ki, büyük bir pişkinlikle emekliye emekçiye kemerlerinizi daha fazla sıkın deniliyor. Bir eli yağda bir eli balda ekonomiciler, bize açlık ve sefaletin devamına razı olmamızı uygun görmüşler. Buna karşın büyük holdinglerin ve dolar milyarderlerinin rant ve faiz gelirlerini garanti etmeyi kendilerine görev saymışlar. Razı olmayacağız” diyerek açlık içinde yaşadıklarını ifade etti.

“Ankara Tandoğan’da olacağız”

Kış aylarının gelmesiyle yaşama giderlerinin katlanarak arttığını belirten Kurt, “Yaz aylarında bile karnımızı zar zor doyururken, en ucuz gıda ürününe nasıl ulaşırım diye çabalarken, şimdi de elektrik doğalgaz faturalarıyla, odun kömür ödemeleriyle boğuşmaya başladık. Her şey ateş pahası. Sağlıklı beslenemiyoruz, yeterince ısınamıyoruz, bir kısmımız artık barınamıyoruz, sağlığımız tehlike altında, sağlık hizmetlerine vaktinde kavuşamıyoruz. Yıllardır feryat ediyoruz, duymuyorsunuz. Emekliye sağır olan kulaklarınız duysun diye bu yaşımızda yollara düşmekten başka çare bırakmadınız bize.  27 Kasım 2024’te başlayacağımız yürüyüşümüzü 30 Kasım 2024’te Ankara Tandoğan'a taşıyacağız” dedi.

Emekliler taleplerini sıraladı

Orta vadeli programla kemer sıkmak zorunda bırakıldıklarını savunan Kurt, emeklilerin taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Aylık bağlama oranı yeniden yüzde 70'e çıkarılsın. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilsin. En düşük emekli kök maaşı, en düşük memur maaşına eşitlensin.

Emekli aylıkları bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellensin. Emekli, dul ve yetimlere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye ödensin.

Derhal tüm emekli, dul ve yetimlerin kök maaşlarına acilen 12 bin TL seyyanen zam ödensin.

TBMM'de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılsın. Toplu sözleşme yapma hakkımız anayasal güvence altına alınsın.

İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin.

Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs. tüm sağlık kesintilerine son verilsin.

Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.

Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın ve temel yaşama yetecek kadarı ücretsiz olsun.

Banka promosyonu günün koşullarına göre değerlendirilsin, her yıl aylık artışına göre güncellensin.

Konut sahibi olamayan emeklilere, TOKİ tarafından ucuz konut sağlansın. Emekliler konut sahibi olana kadar barınma yardımı yapılsın.

Sosyal devletin gereği olarak dul ve yetim maaşı en düşük emekli aylığından az olmasın.

Çalışan emeklilerden sosyal güvenlik destekleme primi adı altında yüzde 32'lik kesinti kaldırılsın.

EYT sorununu çözmek için SGK sistemi kökten bir reformla yeniden düzenlensin”