Ekvador’un başkenti Quito’da başlayan orman yangını nedeniyle okullarda eğitime ara verildi, 2 itfaiyeci yaralandı, Devlet Başkanı Daniel Noboa ABD ziyaretini yarıda kesti.

Veresiye alkol cinayetinde ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi Veresiye alkol cinayetinde ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi

Güney Amerika ülkesi Ekvador, orman yangınıyla mücadele ediyor. Dün başkent Quito’nun Guapulo bölgesinde başlayan orman yangını nedeniyle gökyüzü dumanla kaplandı. Devlet Başkanı Daniel Noboa, çok sayıda konutu tehdit eden yangınla mücadele için orduyu görevlendirdi. Evleri yanan bölge sakinlerinin kendi çabalarıyla yangına müdahale ettiği belirtildi. Yangın nedeniyle en az 100 evin tahliye edildiği ve 2 itfaiyecinin yaralandığı öğrenilirken herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

Quito Belediye Başkanı Pabel Munoz yaptığı açıklamada, "Yangın önümüzdeki birkaç saat içinde bitmeyecek. Gece boyunca da devam edecek" dedi. Önlem amacıyla okullarda dersler askıya alınırken, kamu sektörü çalışanlarına uzaktan çalışma talimatı verildi.

Ekvador Devlet Başkanı Noboa, ülkesindeki acil iklim krizini ele almak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel (BM) Kurulu için New York’a gerçekleştirdiği ziyareti yarıda kesti. Noboa sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “BM’de devlet başkanı olarak yerine getirmem gereken gündemi iptal ettim. Quito’nun hepimize ihtiyacı var. Karşı karşıya olduğumuz duruma karşı tüm çalışmalara liderlik etmek üzere geri dönüyorum” dedi. Ülkesinin on yıllar sonra en kötü iklim krizini yaşadığını belirten Noboa, “Bu durum hükümetin her kademesinde acil kararlar alınmasını gerektiriyor. Bunun kasıtlı olarak yapıldığı tespit edilirse, olaya karışanlar terör suçuyla yargılanacak” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Ekvador’da son 60 yıldır görülen en şiddetli kuraklık nedeniyle hidroelektrik sistemlerinin çalışmaması enerji krizine de yol açtı. Kuraklık mevsiminin erken başladığı ülke genelinde Pazartesi günü 12 saatlik elektrik kesintisine gidilmişti.

Kaynak: iha