Haber / Ceren Seyran İnan

Her yıl yaz aylarında başlayan düğün sezonunu birçok sektöre canlanma umudu olurken, sezonu iple çeken kuyumcu esnafı beklediklerini bulamadı. 2024’e hızlı giriş yapan ve sonrasında durağanlaşan altın fiyatları, alım gücünü etkilerken kuyumcular, vatandaşın eskiye göre rağbetlerinin oldukça düştüğünü ifade ediyor.

“Eskiden setler alınırdı şimdi bir alyansla hallediliyor bitiyor”

Mersin’in Akdeniz ilçesinde kuyumculuk yapan Gökhan Kaynakkan, artan altın fiyatlarıyla birlikte ekonomik zorluk yaşayan vatandaşın alımlarının eski dönemlere göre çok daha düşük olduğunu belirtti. Düğün sezonunda satışlarda canlanmayı umut ettiklerini aktaran Kaynakkan, “Eskiden setler alınırdı, bilezikler satardık ama artık herkes alyanslarla, bir tek taş yüzükle her şeyi hallediyor. Düğünlerde takı takmak lüks haline geldi. Ekstra satışlarımız neredeyse yok” diye konuştu.

Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada

Yaz aylarının kalan haftalarında satışlara dair olumlu gelişmeler beklemediklerini belirten Kaynakkan, “Bu gidişle yaz dönemi böyle tamamlanır gider, canlanmanın olacağına dair beklentimiz kalmadı” dedi.

Her sene bir önceki seneyi aradıklarını söyleyen Kuyumcu Emin Sargın ise “Düğün sezonuna girdik ama eski alışverişler yok. Eskiden dükkana gelen ‘Şunu alayım, bunu alayım’ diyerek, seçerdi. Şimdi gramından ölçüsüne kadar her şeyi sorup en uyguna halletmeye çalışıyorlar. Bir sene öncesini bile arıyoruz” dedi.

Geçmiş senelerde alım gücünün daha fazla olduğunu ifade eden Sargın, insanların hediyelerinde de tasarrufa gitmek zorunda kaldığını belirtti. “Sürekli hediyelik bilezikler, takı törenleri için özel yapımlar satarken şimdi gram satabiliyoruz. Çeyrek almaya gücü yetmeyenler mecburen gram alıyor. Bazen yarım gram satmak zorunda kalıyoruz” dedi.

Düğün sezonunun beklentilerini karşılamaması nedeniyle zor bir dönem yaşayan kuyumcu esnafı, altın fiyatlarını takip ederek, vatandaşın alım gücüne yansımasını bekliyor.

Muhabir: Ceren Seyran İnan