Haber Merkezi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, orman yangınlarının yaşandığı bölgelerde Kürt vatandaşları hedef gösteren paylaşımları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Ekmen, orman yangınlarının ardından bazı sosyal medya hesapları üzerinden Kürt vatandaşların hedef gösterildiğine dikkati çekerek, İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

TOPLUMSAL BARIŞI CİDDİ ŞEKİLDE TEHDİT EDİYOR
Soru önergesinde Ekmen, orman yangınlarının ardından Muğla ve Aydın illerindeki Kürt vatandaşlarımızın hedef gösterilmesinin endişeli bir durum olduğunu altını çizerek, “Toplumda ciddi huzursuzluk yaratma potansiyeline sahip provokatif içerikler paylaşılmaktadır. Bu paylaşımlar, halk arasında kin ve düşmanlık yaratma amacı taşımakta olup, açıkça hedef gösterme ve saldırı daveti niteliği taşımaktadır. Özellikle, @etnikce kullanıcı isimli hesabın 17 Ağustos 2024 tarihinde saat 13:03’te ve @barbarostoprak2 kullanıcı isimli hesabın aynı gün saat 22:54’te attığı tweetler bu tür provokasyonların somut örneklerini oluşturmaktadır. Bu tür içeriklerin hızla yayılması ve destekçiler bulması, kamu düzenini ve toplumsal barışı ciddi şekilde tehdit etmektedir. Bu tür paylaşımlar için acil müdahale gerekmektedir. Aksi takdirde, bu provokatif içeriklerin yol açabileceği sonuçlar öngörülemez derecede tehlikeli olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Ekmen, soru önergesinin devamında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

1.Sosyal medya platformlarında Muğla ve Aydın illerindeki Kürt vatandaşlarımızı hedef gösteren, ayrımcılığı teşvik eden ve saldırı çağrısı niteliği taşıyan bu tür paylaşımlar hakkında Bakanlığınızca herhangi bir inceleme veya soruşturma başlatılmış mıdır?

Yedisu Belediye Başkanı Uçar, İYİ Parti’den istifa etti Yedisu Belediye Başkanı Uçar, İYİ Parti’den istifa etti

2.Yangınla ilgili eleştiri içeren bir tweet için 36 saat içinde hızlıca ifade alındığı göz önüne alındığında, bu tür açıkça provokatif içerikler paylaşan hesaplar hakkında neden henüz bir işlem yapılmamıştır?

3.Bu tür provokatif içeriklerin yaratabileceği toplumsal huzursuzlukları önlemek ve yayılmasını engellemek, bu paylaşımların bir gün ansızın toplumsal saldırı eylemlerine dönüşme riski karşısında Bakanlığınızca hangi önlemler alınmıştır veya alınması planlanmaktadır?

4.Bu tür içerikleri paylaşan, destekleyen ve yayan kişilere yönelik gözaltı veya ifade alma işlemleri yapılmış mıdır? Eğer yapılmadıysa, bu süreç neden gecikmektedir? Muğla ve Aydın Emniyet birimleri şu ana kadar ne yapmış, hangi tedbirleri almıştır?

5.Bu hesaplara destek veren ve benzer içerikleri paylaşan diğer kullanıcılar ve oluşturdukları grup ve ağlar hakkında bir inceleme başlatılmış mıdır? Bu grupların sosyal medya üzerinden organize olmasının önüne geçmek için hangi adımlar atılacaktır?

6.Bu tür provokatif paylaşımların ve nefret söylemlerinin yayılmasını engellemek ve toplumda barış ve huzuru korumak adına Bakanlığınızın sosyal medya platformları ile iş birliği yapma planı var mıdır? Eğer varsa, bu planlar nelerdir?

Kaynak: HABER MERKEZİ