Haber / Umut Çor
Dünya’nın birçok ülkesini gezerek çekimler yapan gezgin Resul Gümüş, ailesi ile ziyaret ettiği Cezayir’de zor günler yaşadı. Çekim yaptığı ekipmanlarını yanında taşıyan Gümüş, son gezisinde Cezayir’e drone getirdiği için ülke mahkemesinde yargılanarak ceza aldı. Gezilerinde herhangi bir sorunla karşılaşmayan Gümüş, Cezayir’de uzun zaman belirsiz bir süreç yaşayarak hapis cezasının eşiğinden döndü. Başından geçenleri Mersin Haber Merkezi’ne ileten Gümüş, “2 aile olarak turistik vize alarak Cezayir’e gittik. 11 Ocak itibariyle 9 günü çok güzel geçirdik. Hiçbir problemle karşılaşmadık. Ülkeye girerken drone vardı yanımda. Herhangi bir uyarı ibaresi ile karşılaşmamıştık. Sadece fotoğraf makinelerime baktılar. Haftanın sonunda Tunus’a gidecektik. Ancak dönüşte X-Ray cihazlarının bulunduğu girişte güvenlik kontrolüne takıldık. Zaten polis devleti olan bir ülke. Gelirken bile en az 7 kontrol noktası vardı. Çok sıkı önlemleri var” dedi.
“6 ay hapis cezası ile yargılandım”
Kontrol noktasında yaşadıklarının ardından belirsiz bir sorgulanma sürecine girdiğini aktaran Gümüş, “Yaklaşık 11 saat ifade alınan alanda tutuldum. Fotoğraf çekimi, parmak izi alınması sabıkalı muamelesi gördüm. Kendi adıma onur kırıcı bir hadiseydi. Ben 52 yaşındayım, 114 ülke gezdim. Şu ana kadar hiç mahkemeye çıkmış bir insan değilim. Daha sonra belirsiz bir süreç başladı. Konsolosluğa gittiğimde ise süreci takip edeceklerini ve avukat desteğinde bulunabileceklerini söylediler. Ancak yaşanan belirsizlik bizi çok sınırladı. 17 gün süren belirsizlik içinde drone nerede onu bile bilen yoktu. Savcılığa ifade vererek mahkemeye çıkmak zorunda kaldım. Mahkeme sonunda 6 ay hapisle yargılandığımı söylediler. Gerekçesi tamamen ülkeye drone sokmak. Kullanmadığım halde bununla karşılaştım” ifadelerini kullandı.
“Bir daha Cezayir’e gitmem”
Yıllardır 100’den fazla ülkeyi gezdiğini ve böyle bir durumla karşılaşmadığını yineleyen Gümüş, mahkeme sürecini anlatarak, “Hapis cezası aynı gün içinde para cezasına çevrildi. Bu kez de cezayı ödesem de 10 gün beklemem söylendi. Bu süreç içinde bağlantılar kurarak pasaportumu alabildim. Belirsiz süreç içinde pasaportum olmadan kendi imkanlarımla otelde kalmak zorunda kaldım. İşlemler son derece ağır şekilde işletildi” dedi.
Cezayir’e tekrar gitmeyi düşünmediğini belirten Gümüş, ülkeyi gezmek isteyenleri uyararak, “Gitmek isteyenler makinelerine dikkat etsinler. Yanlarında taşıdıkları para miktarı bile önemli. Çakı, meyve bıçağı, elektronik eşya her şeye dikkat etmeleri gerekiyor. Gitmek isteyenler bu tavsiyeleri verebilirim” sözlerini kaydetti.