DÜNYANIN ÜNLÜ ŞARAP BÖLGELERİ 9 – FRANSA 9 – BURGUNDY APELASYONLARI 2 – COTE CHALONNAISE VE MACONNAIS

Abone Ol

Değerli şarapsever dostlar;

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin sekiz yazısı boyunca Fransa’nın Bordeaux bölgesi,  Dordogne ve Güney Batı Fransa’nın ardından Burgundy bölgesini iklim ve üzüm çeşitleriyle inceleyip Burgundy apelasyonlarını incelemeye Chablis ve Cote D’or ile başlamıştık. Bu yazımızda Burgundy apelasyonlarını Cote Chalonnaise ve Maconnais ile incelemeye devam edeceğiz.

Cote Chalonnaise

Cote Chalonnaise, Cote d'Or'un güneyinde yer alır. Chardonnay ve Pinot Noir de buradaki ana üzümlerdir, ancak bu bağların rakımının yüksek olması nedeniyle hasat daha geç olur ve olgunlaşma daha az güvenilirdir. Ayrıca, bağlar hala yamaçlarda bulunsa da, cepheleri doğuya doğru daha az tutarlıdır. Sonuç olarak, şaraplar daha hafiftir ve daha erken olgunlaşma eğilimindedir. Bu şaraplar, Cote d'Or'dakilerden daha az prestijli olarak görülmektedir.

Dört köy apelasyonu vardır. Rully kırmızıdan daha fazla beyaz şarap üretir. Ayrıca köpüklü şarap üretimi için de önemli bir merkezdir. Mercurey, kırmızı şarapları en yüksek üne sahip olan Cote Chalonnaise'deki köydür. Kırmızıları özellikle beğenilen Givry, köy apelasyonlarının en küçüğüdür. Montagny sadece beyaz şarap üretir. Bu komünlerin her birinin premier cru üzüm bağları vardır, ancak grand cru üzüm bağları yoktur.

Bourgogne Cote Chalonnaise, kırmızı için Pinot Noir ve beyaz için Chardonnay'den Cote Chalonnaise'de yapılan tüm şaraplar için geçerlidir. Bölgesel bir apelasyon olarak sınıflandırılmıştır.

Maconnais

Chardonnay, Maconnais'in en çok ekilen üzümüdür ve biraz Pinot Noir hala yetiştirilmesine rağmen, kırmızılar Gamay'dan yapılma eğilimindedir.

Yerel bölgesel apelasyon olan Macon, kırmızı veya beyaz olabilir. Daha iyi beyaz şaraplar, taze elma veya narenciye, orta asidite ve orta ila tam gövde arasında iyi bir denge gösterir. MLF'den bir miktar kremamsılık olabilir. Kırmızılar hafif ve meyvemsi olma eğilimindedir ve erken içime uygun olarak yapılmıştır.

Ardından belirli bir köyün adı gelen Macon Villages veya Macon etiketli şaraplar genellikle paranızın tam karşılığını temsil eden beyaz şaraplardır. Lugny gibi bazı bireysel köyler, şarapları için hatırı sayılır bir takipçi kitlesi oluşturmuştur. Macon Villages adı verilen bir şarap, köylerin herhangi birinden veya bir kombinasyonundan gelebilir. Şaraplar genellikle tarz olarak beyaz Macon'a benzer, ancak daha fazla olgunluk, gövde ve karakter sergileme eğilimindedir.

Maconnais bölgesinde, ikisi Pouilly-Fuisse ve Saint-Veran olan bir dizi en ünlü köy apelasyonu vardır. Bu köylerden gelen en iyi şaraplar, tropik ve sert çekirdekli meyvelerin olgun notalarını sergiler ve çoğu, dokuyu geliştirmek ve tat katmak için fıçıda bir süre olgunlaştırılır. Asmalar, Roche de Solutre'nin doğu ve güneydoğuya bakan kireçtaşı yamaçlarına dikilir. Doğal güneş kapanı görevi gören bu amfitiyatro benzeri yamaçlar, Burgundy'deki en zengin ve en olgun Chardonnay'lerden bazılarının üretilmesine yardımcı olur ve bunlar genellikle kızarmış meşe aromalarıyla tamamlanır.

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin dokuz yazısı boyunca Fransa’nın Bordeaux bölgesi,  Dordogne ve Güney Batı Fransa’nın ardından Burgundy bölgesini iklim ve üzüm çeşitleriyle inceleyip Burgundy apelasyonlarını inceledik. Önümüzdeki yazımızda Burgundy apelasyonlarının hiyerarşisini  inceleyeceğiz.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)