DÜNYANIN ÜNLÜ ŞARAP BÖLGELERİ 8 – FRANSA 8 – BURGUNDY APELASYONLARI 1 – CHABLIS VE COTE D’OR

Abone Ol

Değerli şarapsever dostlar;

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin ilk yedi yazısında Fransa’nın Bordeaux bölgesi,  Dordogne ve Güney Batı Fransa’nın ardından Burgundy bölgesini iklim ve üzüm çeşitleriyle incelemiştik. Bu yazımızda Burgundy Apelasyonlarını  incelemeye Chablis ve Cote D’or  ile başlayacağız.

 BURGUNDY APELASYONLARI (BÖLGELER, KÖYLER VE BAĞLAR)

Chablis

Chablis, Burgundy'nin en kuzeyindeki Serein Nehri vadisinde yer alan bir köy apelasyonudur. En iyi üzüm bağları genellikle güneye bakan yönleri uygun olan yamaçlara dikilir. Bu küçük bağlardan bazıları Petit Chablis olarak sınıflandırılır. Bölgenin en önemli iklim sorunu dondur. Püskürtücüler ve ısıtıcıların her ikisi de koruyucu önlem olarak kullanılır. İzin verilen tek üzüm Chardonnay'dir.

Temel köy seviyesi Chablis genellikle kuzeye bakan yamaçlarda ve daha düz arazilerde yetiştirilirken, premier cru ve grand cru üzüm bağları güneye bakan yamaçlarda bulunur ve bu şaraplara daha fazla konsantrasyon ve olgunluk verir.

Petit Chablis ve Chablis, yeşil meyveleri ve yüksek asiditesi ile çok sade olabilir; ancak, daha iyi örnekler daha olgun meyve aromaları sergiler. Chablis Premier Cru ve Chablis Grand Cru şarapları, daha iyi cephelere sahip yamaçlarda bulunma eğilimindedir. Genellikle daha olgun, daha konsantre meyve (yeşil elma yerine narenciye) gösterirler ve daha fazla gövdeye sahiptirler, ancak yine de yüksek asidite ile dengelenirler. Bazı üreticiler, daha yuvarlak bir doku ve ince tatlar verebilen eski meşede, grand cru ve bazen de premier cru şaraplarının bir kısmını fermente eder veya yaşlandırır. Diğerleri, şarapları paslanmaz çelik veya betonda fermente ederek ve depolayarak saf meyve tatlarını korumayı tercih eder.

Cote d'Or

Cote d'Or'un üzüm bağları, Burgundy'nin kalbini oluşturur. Massif Central, Cote d'Or'un batı sınırı boyunca uzanır ve doğu ve güneydoğuya bakan yamaçlarda elverişli bağ yerleri sağlar.

Cote ikiye bölünmüştür. En dolgun, en uzun ömürlü Pinot Noir'lerin çoğu Cote de Nuits'te üretilir. Daha güneyde yer alan Cote de Beaune, Pinot Noir'dan genellikle daha meyvemsi bir tarzda kırmızı şaraplar üretir, ancak bölgedeki en iyi Chardonnay'leri üretmesiyle daha ünlüdür. Bu, apelasyon sistemine yansır. Biri hariç tüm kırmızı grand cru'lar Cote de Nuits'te üretilirken, biri hariç tüm beyaz grand cru'lar Cote de Beaune'dan gelir.

Kuzeyden güneye, Cote de Nuits'in (en ünlü grand cru bölgeleriyle) önemli köyleri Gevrey-Chambertin (Chambertin, Chambertin Clos de Beze), Vougeot (Clos de Vougeot), Vosne-Romanee (Romanee-Conti, La Tache ve La Romanee) ve Nuits-Saint-Georges'tir.

Cote de Beaune'da önemli köyler (ve onların grand cru'ları) Aloxe-Corton (Corton, CortonCharlemagne), Beaune, Pommard, Volnay, Meursault, Puligny-Montrachet (Montrachet) ve Chassagne-Montrachet'dir (Montrachet). Pommard ve Volnay hariç hepsi kırmızı kadar beyaz şarap da üretir. Beyaz şaraplarıyla en yüksek üne sahip üç köy Meursault, Puligny-Montrachet ve Chassagne-Montrachet'dir ve son iki köy Montrachet'nin grand cru'sunu paylaşmaktadır.

Cote de Nuits-Villages, kırmızı veya beyaz bir şarap olabilir ve Cote de Nuits'te bulunan, ancak daha ünlü köy apelasyonlarından biri için uygun olmayan üzüm bağlarından üretilir. Cote de Beaune-Villages kırmızı olmalı ve Cote de Beaune'daki köylerin herhangi birinden veya bir kombinasyonundan gelebilir; ancak, istisnalar vardır.

Bourgogne Hautes Cotes de Nuits ve Bourgogne Hautes Cotes de Beaune'nin bölgesel apelasyonları, ana üzüm bağları şeridinin batısında ve daha yüksek bir rakımdadır. Rakımları ve rüzgarlara daha fazla maruz kalmaları, onlara daha serin bir iklim sağlar ve şarapların tipik olarak biraz daha az gövdeye ve konsantrasyona sahip olduğu anlamına gelir.

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin sekiz  yazısı boyunca Fransa’nın Bordeaux bölgesi,  Dordogne ve Güney Batı Fransa’nın ardından Burgundy bölgesini iklim ve üzüm çeşitleriyle inceleyip Burgundy apelasyonlarını incelemeye Chablis ve Cote D’or  ile başladık. Önümüzdeki yazımızda Burgundy apelasyonlarını Cote Chalonnaise ve Maconnais ile incelemeye devam edeceğiz.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)