DÜNYANIN ÜNLÜ ŞARAP BÖLGELERİ 6 – FRANSA 6 – DORDOGNE VE GÜNEY BATI FRANSA ÖZET

Abone Ol

Değerli şarapsever dostlar;

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin ilk beş yazısında Fransa’nın Bordeaux bölgesinin ardından Dordogne ve Güney Batı Fransa’yı incelemiştik. Bu yazımızda genel bir Dordogne ve Güney Batı Fransa özetimiz olacak. Her türlü detay için geçmiş yazılara göz atabilirsiniz.

BERGERAC

Hem kırmızı hem beyaz şaraplar tıpkı Bordeaux şarapları gibi yapılır.

MONBAZILLAC

Tatlı beyaz şaraplar komşu olduğu Bordeaux sol yakası Barsac şarapları gibi asil küflü Semillon (veya Sauvignon Blanc) ile yapılır.

CAHORS

Malbec ana üzüm çeşitidir (Bu siyah üzüm çeşiti Arjantin’in imza üzümü haline gelmiştir). Merlot ve Tannat ile kupaj yapılır. Meşe ağacında yıllandırılır, koyu renklidir, tanen oranı yüksektir ve yoğun, koyu dut meyveleri vardır. Tarihsel olarak siyah şarap olarak anılırlar.

COTES DE GASCOGNE IGP

Ugni Blanc beyaz üzümünden yeşil elma aromalı pahalı olmayan, erişilebilir, yüksek hacimli beyaz şaraplar yapılır. Bu üzümün İtalya’daki adı Trebbiano’dur.

MADIRAN

Tannat siyah üzümünden koyu renkli, yüksek tanenli kırmızı şaraplar yapılır.

JURANÇON

Petit Manseng beyaz üzümünden passerillage yöntemiyle (geç hasatla asmada kurutulmuş üzümler) tatlı beyaz şaraplar yapılır.

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin ilk altı  yazısında Fransa’nın Bordeaux bölgesinin ardından Dordogne ve Güney Batı Fransa’yı inceledik. Önümüzdeki yazımızda Fransa’nın Burgundy bölgesini incelemeye başlayacağız.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)