DÜNYANIN ÜNLÜ ŞARAP BÖLGELERİ 5 – FRANSA 5 – DORDOGNE VE GÜNEY BATI FRANSA

Abone Ol

Değerli şarapsever dostlar;

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin ilk dört yazısında Fransa’ya kısa bir genel  giriş yapıp Bordeaux bölgesinin İklim Yapısı, Üzüm Çeşitlerinin ardından Bordeaux Bölgeleri ve Şaraplarını inceleyerek son olarak genel bir Bordeaux özeti yapmıştık. Bu yazımızda Dordogne ve Güney Batı Fransa’yı incelemeye başlıyoruz.

Dordogne ve Güney Batı Fransa

Bu şaraplar iki gruba ayrılabilir. İlk olarak, birçoğu Bordeaux'da kullanılanlarla aynı üzüm çeşitlerinden yapılan Dordogne şarapları var. İkincisi, Bordeaux'da genellikle hiç görülmemiş çeşitlerden, önemli ölçüde farklılık gösteren tarzlara sahip şaraplar yapan birkaç bölge var - bunlara Güney Batı Fransa şarapları diyeceğiz.

DORDOGNE

Entre-Deux-Mers bağlarının doğusunda Dordogne bağları bulunur. Buradaki iklim, daha az ılıman deniz etkisine sahip olmasına rağmen, Bordeaux'nunkine benzer. Başlıca apelasyon, Bordeaux'dakiyle aynı çeşitlerden yapılan hem kırmızı hem de beyaz şaraplar için kullanılabilen Bergerac'tır. Monbazillac, Semillon ve Sauvignon Blanc'tan yapılmış, botritize edilmiş, iyi değere sahip tatlı şarapların kaynağıdır.

GÜNEY BATI FRANSA

Cahors, Bordeaux'nun doğusunda yer almaktadır. Tarihsel olarak, bunlar 'siyah' şaraplar olarak tanımlanmaktaydı ve çok tanenli ve uzun ömürlülerdi. Bölge, Lot Nehri'nin iki yanında yer almaktadır. Artık bağların verimli vadi tabanında, yamaçların daha zayıf topraklarında veya yukarıdaki platoda olmasına bağlı olarak geniş bir stil yelpazesiyle üretiliyor. En önemli üzüm çeşidi Malbec'tir. Ekilen diğer çeşitler Merlot ve Tannat'tır. Şaraplar en iyi hallerinde meşe ağacında yıllandırılır, koyu renklidir, tanen oranı yüksektir ve yoğun, koyu dut meyveleri vardır. Sedir ve toprak notalarını ortaya çıkarmak için yavaş yavaş olgunlaşırlar.

Bordeaux'nun güneydoğusunda, en önemlisi Cotes de Gascogne olmak üzere, önemli miktarda IGP şarap üretimi vardır. Bunlar genellikle Ugni Blanc'tan yapılan, yeşil elma aromaları ve tatları ile sek, hafif gövdeli beyaz şaraplardır.

Pireneler'e doğru daha güneyde Madiran var. Burada kırmızı şaraplar, koyu renkli, yüksek tanenli çeşit Tannat'ın önderlik ettiği karışımlardan üretilir. Bu şaraplar geleneksel olarak tanenlerini yumuşatmak için uzun bir şişe yıllandırma süresine ihtiyaç duymaktaydı. Bugün, olgun üzümler ve modern şarap yapım teknikleri, en iyi şarapların konsantre siyah meyveler ve yüksek seviyelerde daha yumuşak olgun tanenler içerdiği anlamına gelir.

Pirenelerin hemen eteklerinde hem sek hem de tatlı beyaz şarapların yapıldığı Jurançon var. En önemlisi, yüksek asitli Petit Manseng'den yapılan kompleks tatlı şaraplardır. Üzümler botrytis'ten arınmış halde kalır ve geç hasata (passerillage) tabi tutulur. Şaraplar, bazen taze meşeden baharatlı notaların eşlik ettiği belirgin kayısı ve greyfurt aromalarına sahiptir.

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin ilk beş  yazısında Fransa’nın Bordeaux bölgesinin ardından Dordogne ve Güney Batı Fransa’yı incelemeye başladık. Önümüzdeki yazımızda genel bir Dordogne ve Güney Batı Fransa özetimiz olacak.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)