Değerli şarapsever dostlar;
Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin 16 yazısı boyunca Fransa’nın Bordeaux bölgesi, Dordogne, Güney Batı Fransa, Burgundy ve Beaujolais bölgesinin ardından Alsace bölgesinin İklim ve Üzüm Yetiştiriciliğini, Şarap Yapımı ve Şarap Çeşitlerini incelemiştik. Bu yazımızda Alsace Apelasyonları ve Sınıflandırmalarını inceleyeceğiz.
ALSACE APELASYONLARI VE SINIFLANDIRMALARI
Alsace'taki apelasyon sistemi çok basittir. Köpüksüz şaraplar için yalnızca iki ana apelasyon vardır: Alsace ve Alsace Grand Cru. Alsace şarapları için başka iki sınıflandırma daha vardır: Vendanges Tardives ve Sélection de Grains Nobles. Bunlar üzümlerin şeker olgunluğuna bağlıdır. Hem Alsace hem de Alsace Grand Cru şarapları bu terimleri kullanmak için başvurabilir.
Ancak bu basitlik, üreticiler ürettikleri şarabın farklı kaliteleri arasında ayrım yapmaya çalıştıklarından sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, etiketlerde Réserve personnelle ve Cuvée spéciale gibi ifadeler bulmak yaygındır. Ancak bunların yasal bir statüsü yoktur.
Alsace
Alsace, bölgenin üretiminin büyük çoğunluğunu oluşturur. Şarapların çoğu tek bir üzüm çeşidinden yapılır ve bu şaraplar monosepaj etiketlidir. Etikette bir üzüm çeşidi bulunuyorsa, kullanılan üzümlerin yüzde 100'ü belirtilen çeşitten olmalıdır. Az sayıda karışım da yapılır; bu şaraplar monosepaj etiketli değildirler. Bazı köyler, bu tür şaraplar nadir olmasına rağmen, belirli şarap stilleri için adlarını bu ünvana ekleme hakkına sahiptir.
Alsace Grand Cru
Her biri kendi grand cru apelasyonuna sahip 50'den fazla üzüm bağı vardır. Şaraplar tek bir asil üzüm çeşidinden (Riesling, Muscat, Gewurztraminer veya Pinot Gris) üretilmelidir; ancak, bu kuralın birkaç istisnası mevcuttur. Etikette bağın adı, bağ bozumu ve uygun yere üzüm çeşidi belirtilmelidir.
Alsace Grand Cru unvanı başından beri tartışmalara yol açmıştır. Asıl sorun bağ sınırları olmaya devam etmektedir.
Birçok grand cru, bazı üst düzey yapımcılar ve yorumcular tarafından çok geniş olarak kabul edilir ve bu apelasyona layık olmayan arazileri kapsar. Bu nedenle, grand cru bağları olan bazı üreticiler, şaraplarını grand cru olarak etiketlememeyi tercih etmektedirler.
Grand cru bağlarının karşısında bir manzara. Yamacın yönü ve dikliği, Alsace'ta kalitenin hayati bileşenleridir.
Büyük meşe fıçılar bölge için gelenekseldir, şimdi birçok şarap üreticisi paslanmaz çelik veya kırmızılar için giderek artan bir şekilde küçük meşe fıçılar kullanıyor.
Vendanges Tardives (VT)
Bu 'Geç Hasat' anlamına gelir. Bu şaraplar sadece dört asil çeşitten birinden yapılabilir ve üzüm çeşidine bağlı olarak belirli bir minimum şeker olgunluğuna sahip olmalıdır. En iyi şaraplarda üzümler passerillage (geç hasat için asmada bırakma) geçirmiş olacak ve asil küfün bir miktar etkisi olabilir.
Sélection de Grains Nobles (SGN)
Bu şaraplar dört asil çeşitten sadece birinden yapılabilir ve üzüm çeşidine bağlı olarak belirli bir minimum şeker olgunluğuna sahip olmalıdır. Minimum şeker olgunluk seviyeleri VT için olanlardan daha yüksek olarak ayarlanır ve genellikle asil küf ile elde edilir. Bu şaraplar her yıl üretilmemekte ve sadece küçük miktarlarda üretilmektedir.
Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin 17 yazısı boyunca Fransa’nın Bordeaux bölgesi, Dordogne, Güney Batı Fransa, Burgundy ve Beaujolais bölgesinin ardından Alsace bölgesinin İklim ve Üzüm Yetiştiriciliğini, Şarap Yapımı ve Şarap Çeşitlerini, Alsace Apelasyonları ve Sınıflandırmalarını inceledik. Önümüzdeki yazımızda genel bir Alsace özetimiz olacak.
Takipte kalın lütfen
(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)