Haber / Yavuz Arslan Karakoç
2023 yılında da nüfusu azalma eğilimi gösteren Çin’in ülke nüfusu yaklaşık 2 milyon azalarak 1 milyar 409 milyona düştü. Doğum oranı, binde 6.39 ile kayıtların tutulmaya başlandığı 1949’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Çin’de yaşanan bu gelişmelerle birlikte nüfus sayısı konusunda Hindistan’ın gerisine düştüğü tahmin ediliyor.
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi’nin yayımladığı analize göre, Hindistan'da resmi nüfus sayımı yapılmamış olmasına rağmen ülke nüfusunun bu yıl 1 milyar 425 milyona ulaşarak Çin'in Hong Kong ve Makau Özel İdari Bölgeleri ile toplam nüfusunu yakaladığı ve geçtiği bildirildi.
ÇİN’DE UZUN VADELİ DEMOGRAFİK DEĞİŞİM SORUNU
Nüfus sayısını kontrol altında tutabilmek adına Çin’de 1980’lerden itibaren uygulanan ‘Tek çocuk’ politikası 2016 yılında 2’ye çıkartılmış ardından da 2021 yılında ailelerin 3 çocuk sahibi olmasına izin veren yasa değişikliği kabul edilmişti. Ancak yaklaşık 40 yıl boyunca katı bir şekilde uygulanan ‘Tek çocuk’ politikasının ardından ailelerin çocuk yapmasını teşvik etmek Çin için hiçte kolay olmayacak gibi duruyor.
Aileleri çocuk yapmaya teşvik etmeye yönelik politikalara rağmen, ekonomik büyümenin yavaşlaması, yaşam ve çocuk yetiştirme maliyetlerinin artması nedeniyle yeni nesiller çocuk yapma konusunda tereddüt yaşıyor.
Nüfus sayısı konusunda son yıllarda düşüş yaşayan Çin’i bekleyen asıl büyük sorun ise genç nüfusun ortadan kalkması.
Uzmanlara göre; Çin’de nüfus sayısını kontrol altında tutmak için 40 yıl boyunca katı olarak uygulanan ‘Tek çocuk’ politikasından çıkmak pek de kolay olmayacak. Doğum oranının azalması ile birlikte ülkedeki yaş ortalaması her yıl artış gösterirken Çin’i bekleyen en büyük tehdit ise ilerleyen yıllarda üretimi sürdürebilecek çalışan nüfusun bulunamaması olacak.
Çin’i, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmasını sağlayan üretim potansiyeli ve ucuz iş gücü gibi kavramları ilerleyen yıllarda son bulabilir ve bu sorun karşısında da Çin, ekonomik bir buhranın içerisine düşebilir.