Haber / Begüm Acımış

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsüne dair küresel planlamalarını yazılı açıklama ile duyurdu. Geçtiğimiz haftalarda virüs konusunda ‘uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durum’ ilanı yapan DSÖ, planlamalarının Eylül 2024-Şubat 2025 dönemi arasını kapsadığını belirtti. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ile ortak çalışma yapacaklarını ifade eden Ghebreyesus, test ve aşılara eşit erişimin sağlanması, hayvandan insana bulaşmanın en aza indirilmesi ile toplumların salgın önleme ve kontrolüne aktif olarak katılmalarının sağlanmasını hedefleri arasına koyduklarını vurguladı.

İlk plan aşılama

Uğur Dündar, Cem Yılmaz’ın kapısına dayandı, o muhteşem replik yeniden gündem oldu Uğur Dündar, Cem Yılmaz’ın kapısına dayandı, o muhteşem replik yeniden gündem oldu

Bulaşma konusunda önlemler alınacağını belirten açıklamada aşılama stratejileri üzerinde duruldu. Var olan vakalarla yakın temas kuranların, sağlık çalışanlarının, en yüksek risk kapsamında olanların aşılamasına öncelik verileceği belirtildi. “Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve komşu ülkelerdeki M çiçeği virüsü salgınları kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir” diyen Genel Direktör Ghebreyesus, uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum kuruluşları, araştırmacılar ile birlikte çalışacaklarını ifade etti.

Virüsün seyri

Africa CDC'nin 9 Ağustos'ta yayımladığı rapora göre, ocaktan 8 Ağustos'a kadar 13 Afrika ülkesinde 2 bin 822 kişi virüse yakalandı, 14 bin 719 şüpheli vaka kayda geçti. Virüs nedeniyle 511'i Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) olmak üzere 517 kişi yaşamını yitirdi.

Editör: Begüm Acımış